Slotverklaring G7 met VS, maar Trump trekt steun na vertrek alsnog in
De G7-top in Canada leek in betrekkelijke harmonie te eindigen, met een gezamenlijke slotverklaring die ook door de VS werd onderschreven. Voor de G7-landen is een handelssysteem gebaseerd op regels cruciaal, en ze blijven vechten tegen protectionisme, staat in de slottekst.
Maar president Trump, die de G7 voortijdig verliet om naar Singapore te reizen voor zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, nam via Twitter vanuit het Amerikaanse regeringstoestel Air Force One meteen afstand van de slotverklaring en gaf opdracht aan de achtergebleven Amerikaanse vertegenwoordigers om niet akkoord te gaan.
De gastheer, premier Trudeau van Canada, heeft volgens Trump na zijn vertrek op een persconferentie een verkeerde voorstelling van zaken gegeven over de heffingen voor bepaalde producten. Trudeau had onder meer gezegd: "Wij Canadezen zijn beleefd en redelijk, maar we laten niet met ons sollen."
"Oneerlijk en zwak", noemt Trump de opmerkingen. De VS is verwikkeld in een dispuut met Canada en de Europese Unie over importheffingen voor staal en aluminium die Amerika heeft ingesteld.
Trudeau legde tijdens zijn slotwoord uit waarom het Canadezen zo verbaast dat juist zij getroffen worden door maatregelen van Trump:
In een reactie zegt Canada dat Trudeau niets heeft gezegd wat hij op de G7 niet ook al heeft gezegd, zowel in het openbaar als in onderlinge gesprekken met Trump.
Er staat verder in de tekst van het communiqué dat handelsverdragen "open, transparant en inclusief" moeten zijn en verenigbaar met de voorschriften van de Wereldhandelsorganisatie. Er komen nieuwe internationale regels om een gelijk speelveld te ontwikkelen.
Eerder vanavond herhaalde Trump zijn standpunt dat er een eind moet komen aan wat hij "oneerlijke" handelspraktijken noemt. De zeven proberen handelsbelemmeringen en subsidies te verminderen en vinden het nodig om overcapaciteit in sectoren als staal te vermijden.
Ook Trumps nationale veiligheidsadviseur John Bolton, die met hem meereist en die bekendstaat als een hardliner, deed een duit in het zakje. Andere landen denken altijd maar dat ze de VS als bank kunnen gebruiken, twitterde hij vanaf Kreta, waar de Air Force One een tussenlanding maakte op weg naar Singapore. De president heeft duidelijk gemaakt dat dat voorbij is.
Trump wil Rusland ook weer bij de G7 betrekken, dat zou volgens hem "een toevoeging" zijn. De Italiaanse premier Giuseppe Conte is daar ook een voorstander van, maar Canada en Europa zien het niet zitten. Rusland is niet meer welkom bij de G7 vanwege zijn annexatie van de Krim en zijn betrokkenheid bij het conflict in Oost-Oekraïne.
De G7 is nog niet helemaal voorbij: er staan nog sessies over klimaatverandering, duurzame energie en bescherming van de oceanen op het programma. Door het voortijdige vertrek van president Trump zal de VS daar dus niet bij zijn.