Reuters
NOS NieuwsAangepast

Trump bij G7: handelsvoordelen moeten wederkerig zijn

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat er een eind komt aan wat hij "oneerlijke" handelspraktijken noemt. Dat zei hij voor zijn vertrek bij de G7 in het Canadese Charlevoix. In lijn met zijn 'America first'-campagne zei hij dat handelsvoordelen die andere landen ten koste van Amerika hebben, langzaam maar zeker rechtgetrokken worden.

"Het moet wederkerig zijn", zei de president. Volgens hem is er tientallen jaren gebruik gemaakt van de VS. "Dat kan niet meer. Ik geef niet de schuld aan andere leiders, maar aan onze vorige leiders." Vorige week werd bekend dat de VS heffingen invoert op staal en aluminium uit de Europese Unie. In Canada zei hij dat het een fout zou zijn als landen met vergeldingsmaatregelen zouden komen.

Trump te laat bij G7-overleg en voortijdig weer weg

De Franse president Emmanuel Macron zegt dat de G7-landen met een gezamenlijke verklaring over handel komen, maar dat er de komende maanden nog gewerkt moet worden aan het thema.

De Duitse bondskanselier Merkel zette de onderstaande foto van de G7 top op haar Instragram-account. Veel mensen op social media delen de foto.

De groep van invloedrijke industrielanden sprak ook over defensie, milieu, migratie en Iran. Trump noemde de top "zeer succesvol". Bij een gesprek over gendergelijkheid kwam hij te laat binnen. Trump geeft zijn relatie met de andere staatshoofden een tien, zei hij in antwoord op een vraag van CNN. Dit medium noemde hij wederom "fake news".

Positieve geest

De Amerikaanse president vertrekt voortijdig vanwege zijn ontmoeting met Kim Jong-un in Singapore. Hij mist daardoor G7-gesprekken over klimaatverandering en de gezondheid van oceanen. Vooruitblikkend op de top met Kim, die Trump een "vredesmissie" noemt, zei de president dat de Noord-Koreaan een leider is met een onbekende persoonlijkheid.

"Ik denk dat hij positief gaat verrassen. We beginnen er optimistisch aan, en goed voorbereid." Kim heeft volgens Trump een eenmalige kans. Als er niets tot stand komt wil Trump meteen het gesprek afbreken om zowel zijn eigen als Kims tijd niet te verspillen. "Ik denk dat ik het in de eerste minuut weet."

Gisteren zei Trump al dat hij wil dat Rusland opnieuw wordt toegelaten tot de G7. Vandaag zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte dat ook hij daar een voorstander van is. Wel denkt hij dat het nog te vroeg is om de sancties tegen het land op te heffen. Die werden ingesteld na de annexatie van de Krim door Rusland.

Volgens Trump zou een G8 "betekenisvoller" zijn dan een G7. Vannacht werd bekend dat de Verenigde Staten en de EU-lidstaten gaan praten over het oplossen van hun onderlinge handelsconflict.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl