Moslims tijdens een dienst in de moskee
Aangepast

'Rijk moet buitenlandse financiering moskee zo nodig kunnen bevriezen'

De burgemeesters van Den Haag en Dordrecht doen een dringend beroep op het kabinet om in actie te komen tegen buitenlandse financiering van moskeeën in hun stad. "Op dit moment kunnen we niks met die informatie. We kunnen het niet delen, maar we kunnen er ook niks mee doen", zegt de Haagse burgemeester Pauline Krikke.

Daarom is er volgens haar en burgemeester-collega Wouter Kolff uit Dordrecht, een wet nodig. "Als het Rijk weet dat er buitenlandse financiering naar moskeeën gaat die gepaard gaat met een ontwrichtende boodschap, dan zou de verantwoordelijke minister dat moeten kunnen bevriezen of terug laten storten."

Ook pleiten ze voor een expertisecentrum waarin de informatie van het Rijk en de gemeenten op dit gebied samenkomt. "Wij krijgen zeer regelmatig informatie uit onze eigen samenleving, we zitten er heel dicht op", zegt Kolff. Krikke vult aan: "Wij kunnen veranderingen zien, bijvoorbeeld als veel leerlingen op een school de jihad ineens een fantastisch idee vinden."

Geheime lijsten financiering onthuld

Vorige maand onthulden Nieuwsuur en NRC geheime lijsten met moskeeën die voor financiering aankloppen bij de Golfstaten. Het kabinet heeft deze informatie altijd geheim gehouden en ontkende zelfs dat die informatie er überhaupt was, terwijl de Tweede Kamer jarenlang vroeg om transparantie over de geldstromen.

Op de eerder genoemde lijsten staan tientallen moskeeën in Nederland waaronder de As Soennah-moskee in Den Haag en de Al-Fath-moskee in Dordrecht die met geld uit Koeweit en Saudi-Arabië gefinancierd worden. Dat is zorgelijk omdat deze landen met dit geld hun radicale versie van de islam, het salafisme, kunnen exporteren naar Nederlandse gebedshuizen.

Zowel in de moskee in Den Haag als in de moskee in Dordrecht werden preken gehouden waarin de jihad in Syrië werd gelegitimeerd. In Den Haag deed een prediker ook aanbevelingen voor meisjesbesnijdenis.

Het Openbaar Ministerie deed al onderzoek naar de preken in de As Soennah-moskee. De burgemeester van Dordrecht laat vanavond weten dat hij ook met het OM heeft gesproken en dat het parket zeer serieus kijkt naar de preken in de Dordtse Al-Fath-moskee.

'Rijk moet buitenlandse financiering moskee zo nodig kunnen bevriezen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl