Moslims tijdens een dienst in de moskee
Aangepast

AIVD waarschuwde Den Haag voor omstreden geldschieter As Soennah-moskee

  • Milena Holdert en Andreas Kouwenhoven

  • Milena Holdert en Andreas Kouwenhoven

De inlichtingendienst AIVD heeft de gemeente Den Haag vorig jaar vertrouwelijk geïnformeerd over een omstreden financier van de As Soennah-moskee. Het islamitische centrum ontvangt volgens de inlichtingendienst steun van een Koeweitse liefdadigheidsinstelling die in verband wordt gebracht met terrorisme. Dat bevestigen meerdere bronnen onafhankelijk van elkaar aan NRC Handelsblad en Nieuwsuur.

De geldschieter is Revival of Islamic Heritage Society (RIHS), waarvan twee buitenlandse vestigingen op de Amerikaanse terrorismelijst staan. De Koeweitse hoofdvestiging stond tot juli 2015 op die lijst, maar is daar om een onbekende reden vanaf gehaald. RIHS financiert in meer dan vijftig landen voornamelijk salafistische scholen en moskeeën.

Gespleten tong

RIHS zit volgens de AIVD ook achter de koop van een pand aan de rand van de Haagse Schilderswijk, waar de As Soennah-moskee van plan is een islamitische school te vestigen. De gemeente wist dit na de tip van de inlichtingendienst te voorkomen door de moskee te houden aan het bestemmingsplan, dat geen onderwijs toestaat in het pand.

De As Soennah-moskee, het invloedrijkste islamitische centrum van Nederland, zou de afgelopen jaren een gematigde koers zijn gaan varen. Onlangs nog sprak Jozias van Aartsen (VVD), tot vorig jaar burgemeester van Den Haag, positieve woorden over de moskee.

AIVD waarschuwde Den Haag voor omstreden geldschieter As Soennah-moskee

In een vertrouwelijk document van de veiligheidsdiensten, ingezien door NRC Handelsblad en Nieuwsuur, wordt de moskee echter beschuldigd van het spreken met een 'gespleten tong': de moskee zou zich veel gematigder voordoen dan zij in werkelijkheid is.

Vrouwenbesnijdenis

NRC en Nieuwsuur ontdekten dat in de moskee nog altijd radicale preken worden gehouden. Er wordt gezegd dat moslims die overspel plegen of breken met hun geloof, de doodstraf verdienen - in islamitische landen en uitgesproken door een shariarechtbank.

Ook wordt vrouwenbesnijdenis aanbevolen, omdat dit de "lusten van de vrouw" zou verminderen. Tevens stuitten NRC en Nieuwsuur op een preek uit december 2013 waarin de gewapende jihad in Syrië wordt gelegitimeerd. De Koeweitse imam die de preek hield, is verbonden aan RIHS, de vermeende financier van de moskee.

De As Soennah-moskee reageert niet op herhaaldelijke verzoeken om een reactie, maar bracht gisterenmiddag wel een persverklaring uit. Daarin wordt gesteld dat er "verschillende maatstaven voor verschillende religieuze gemeenschappen worden gehanteerd".

De moskee zegt dat het de overheid heeft ingelicht over haar ontvangen giften, en benadrukt dat er op "geen enkele wijze" invloed wordt uitgeoefend door buitenlandse financiers.

Geheimhouding

In een reactie laat een woordvoerder van de AIVD weten: "Als de activiteiten van een organisatie een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid of democratische rechtsorde, kan de AIVD daar onderzoek naar doen. We kunnen dan bijvoorbeeld een gemeente informeren."

Of dat in dit geval is gebeurd, zegt de dienst niet, omdat het geen inzicht wil geven in haar bronnen en werkwijze. Ook de gemeente Den Haag zegt vanwege geheimhouding geen vragen te kunnen beantwoorden over concrete financieringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl