Aangepast

Europa uit de crisis? In Griekenland denken ze daar heel anders over

"De Griekse regering en ook Brussel vertellen dat het goed gaat, omdat de cijfers en statistieken goed zijn. Maar daarom gaat het nog niet goed met de mensen om wie het gaat. Wij zien dagelijks hoe het is", zeggen ambulancebroeders Renos en Costas.

De twee werken al jarenlang op de ambulance. Zij hebben in die tijd de Griekse samenleving zien verarmen. Grieken proberen te verbergen dat ze schulden hebben, maar een ambulancebroeder komt achter deuren die normaal gesloten blijven.

"Dan komen we bijvoorbeeld bij een patiënt binnen en zien we dat hij geen elektriciteit heeft. Dan is er geen licht en moeten we zaklampen gebruiken. We zien het aan de kleren van mensen. We zien dat het eten van de voedselbank komt."

De twee mannen proberen de patiënten in hun waarde te laten. "Veel mensen proberen hun problemen te verbergen. Ze houden die liever voor zich. Maar ze moeten ons wel laten komen. We hebben er begrip voor. We doen alsof we niks zien."

De twee mannen rijden zelf vaak in sterk verouderde ambulances. Wagens met vele kilometers op de teller, die soms met pech stil komen te staan met een patiënt aan boord. Van de Griekse regering komt er mondjesmaat nieuw materiaal.

Ook in de staatsziekenhuizen merken ze de gevolgen van de bezuinigingen. Veel ziekenhuizen zijn zwaar onderbemand en de apparatuur is verouderd. Het salaris van de artsen is gehalveerd en velen zijn naar het buitenland vertrokken.

De Griekse regering gaat er vanuit dat patiënten de artsen een envelopje met geld toeschuiven voor een goede behandeling, de zogenoemde fakelaki. Een vorm van omkoping die al lang bestaat en niet is aangepakt.

Ik vraag me steeds vaker af of Brussel de gewone man wat kan schelen.

Griekse chirurg

Mensen stellen een ziekenhuisbezoek zo lang mogelijk uit. Ze gaan pas bij acute problemen of als ze zwaar ziek zijn. Alle Grieken zijn sinds een wetswijziging in 2016 wel verzekerd, maar dure medicijnen moeten ze nog steeds deels zelf betalen.

De miljarden aan noodsteun zijn niet bij de gewone Griek terechtgekomen. De gezondheidszorg in het land laat dat maar al te goed zien.

Griekenland lijkt vanuit Brussel gezien misschien weer een gewoon land, maar de werkelijkheid is anders. "Brussel staat ver af van deze wereld. Ik denk dat ze de realiteit niet zien. Ik vraag me steeds vaker af of de gewone man ze wat kan schelen", zegt een chirurg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl