Door de straten van Athene rijdt iedere dag een bus wasmachines en drogers. Inwoners van de Griekse hoofdstad kunnen er gratis hun vuile was brengen en die even later schoon weer meenemen. Door de groeiende armoede hebben veel Grieken geen huis, elektriciteit of wasmachine meer.
Een wasbeurt bij de rijdende wasserette duurt twintig minuten. "Iedereen is welkom", zegt vrijwilliger Pinelopi Zorzidaki. "Er komen mensen die op straat leven, maar ook mensen die in een huis lijken te wonen en er schoon uitzien. We weigeren niemand. Ze brengen van alles, van dekens tot ondergoed."
Een van de klanten is de gepensioneerde Yiorgos, die in een huis zonder elektriciteit woont. "Ik heb deze hulp echt nodig", zegt hij. "Zonder geld kan een mens geen kant op. Griekenland zat nog nooit in zo'n ellendige toestand als dat het nu zit. Het is een schande voor de EU en voor de Griekse regering."
"Voordat we hiermee begonnen, wisten we niet dat er zoveel armoede was", zegt Fanis Tsonas, oprichter van de mobiele wasserette. De student bedrijfskunde vond vier sponsoren en werkt zelf als vrijwilliger. "Het gaat niet alleen om schone kleding, het gaat ook om een gevoel van eigenwaarde", benadrukt Tsonas.
Lage inkomens, hoge werkloosheid
Yiorgos is niet de enige Griek die moeite heeft om rond te komen. Het gemiddelde inkomen per huishouden daalde sinds het begin van de eurocrisis in 2009 met 30 procent. En met bijna een kwart is de werkloosheid in Griekenland het hoogste van heel Europa.
Door miljardenleningen van de EU en het IMF kan Griekenland in de eurozone blijven en kan de regering uitkeringen, ambtenarensalarissen en pensioenen betalen. Maar door de opgelegde bezuinigingen zijn die pensioenen en uitkeringen wel verlaagd.
Tegelijkertijd is de Griekse staatsschuld met 180 procent van het nationaal inkomen torenhoog. De meeste Grieken hebben weinig zicht op een betere toekomst.
Het probleem is dat de overheid geld uit de economie trekt, zegt financieel analist Ilias Siakantaris. "De overheidsfinanciën zijn verbeterd en de geldschieters krijgen wat ze willen, maar er verdwijnt constant geld uit de economie. De mensen hebben daardoor nog minder te besteden en er zijn steeds minder banen."
Pure chantage
De radicaal-linkse partij Syriza kwam twee jaar geleden in Griekenland aan de macht om daar wat aan te doen. Ze beloofden op te komen voor de allerarmsten en de bezuinigingen te stoppen.
Maar ook de Syriza-regering ontkomt niet aan de harde bezuinigingspolitiek van de Europese schuldeisers. "We kunnen geen wetten maken zonder de toestemming van Brussel", zegt Syriza-parlementslid Aristides Baltas. "Het is pure chantage."
Volgens Baltas is het moeilijk uit te leggen dat de Grieken steeds armer worden. "We hopen op kwijtschelding van een deel van onze schulden na de Duitse verkiezingen in september. De enige andere oplossing is de EU verlaten. Maar dan wordt alles alleen maar erger."