Optimisme al voorafgaand aan het overleg over Griekenland
NOS NieuwsAangepast

Eurogroep en IMF akkoord met 8,5 miljard voor Griekenland

De ministers van Financiën van de Eurogroep hebben in Luxemburg ingestemd met een nieuwe lening aan Griekenland. Het land krijgt deze zomer een bedrag van 8,5 miljard euro, omdat de Grieken zich hebben gehouden aan het strenge bezuinigingsregime van de internationale geldschieters.

De Eurogroep keurde de nieuwe uitbetaling goed, nadat de chef van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, had beloofd mee te blijven doen aan het Griekse steunprogramma. Voorwaarde is wel dat er in de toekomst wordt gewerkt aan schuldverlichting voor de Grieken. Volgens het IMF is de Griekse schuld onhoudbaar.

Deelname van het IMF aan het lopende steunprogramma voor Griekenland is met name voor Duitsland en Nederland steeds erg belangrijk geweest.

Dijsselbloem: Griekenland heeft zich aan zijn afspraken gehouden

Vorige maand eindigde het overleg van de Eurogroep nog zonder akkoord. Minister Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep, zei toen dat de ministers er nagenoeg uit waren, maar dat de Grieken op schuldverlichting hoopten en dat er wel beperkingen waren.

IMF-chef Lagarde zei vanavond dat Griekenland nu genoeg heeft laten zien dat het wil investeren in economische groei, door onder meer belastinghervormingen en het toestaan van meer marktwerking. "Het besluit om nu akkoord te gaan, betekent dat het IMF en de Eurogroep vertrouwen hebben in de Grieken", zei ze.

Meer dan verwacht

Het overeengekomen bedrag voor deze zomer is zelfs iets hoger dan het bedrag dat de Grieken op korte termijn nodig hebben. Griekenland moet in juli zo'n 7 miljard euro aan leningen aflossen.

Wat de schuldverlichting voor de Grieken concreet in gaat houden, is nog niet bekend. Algemeen wordt verwacht dat daarmee pas in 2018 een begin wordt gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl