ANP
Aangepast

‘Europa en Griekenland hadden wel echt iets te verbergen‘

Al anderhalf jaar lang, sinds de EU en Turkije een deal sloten over vluchtelingen, mag er geen televisiecamera meer kamp Moria op. Zelfs binnen een straal van een kilometer rond de beruchte hotspot op het Griekse eiland Lesbos mag niet gefilmd worden.

NOS-correspondent Lucas Waagmeester ging toch het kamp in, om te zien wat de Europese en Griekse autoriteiten te verbergen hebben. "Het werd na twee jaar echt wel tijd om ons dan maar een weg naar binnen te forceren en een beeld te krijgen van wat daar gebeurt."

Hij noemt de omstandigheden in Moria erbarmelijk. "Mensen leven in de smerigheid. Het is echt een puinhoop. Het kamp zit bomvol. Europa en Griekenland hadden wel echt iets te verbergen, dat is wel duidelijk", zegt Waagmeester in Nieuwsuur.

Verboden rondleiding in vluchtelingenkamp Moria

In het kamp is nagenoeg geen stromend water, voorzieningen als wc's zijn ronduit smerig, er branden overal vuurtjes en alle hoeken en gaten van het terrein zijn volgebouwd met tenten. In het kamp wonen nu meer dan 4000 mensen, de capaciteit van Moria is officieel de helft daarvan.

Procedures

En de asielprocedures zijn een puinhoop. Veel mensen in het kamp verblijven er al meer dan een jaar. En nog hebben ze geen idee wat het wordt: door naar Europa of terug naar Turkije.

"Die beslissing wordt amper genomen", zegt Waagmeester. "De procedures zijn niet een beetje stroperig, maar gewoon chaos." Er is geen informatievoorziening, diensten wijzen naar elkaar en dossiers raken zoek.

Dat terwijl de laatste weken het aantal mensen dat oversteekt vanuit Turkije weer toeneemt; deze maand zo'n duizend per week. Er vertrekken er hooguit enkele honderden. Anderhalf jaar na de deal tussen de EU en Turkije raken de Griekse eilanden alleen maar voller.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl