ANP
Aangepast

Nederlanders vertrouwen Europese politici niet zo, maar willen niet uit de EU

"Op dit moment zien we dat slechts vijftien procent van de Nederlanders vertrouwen hebben in de politici die het beleid maken op Europees niveau. Dat is heel laag." Dat zegt hoogleraar Politieke Communicatie Claes de Vreese van de Universiteit van Amsterdam die onderzoek deed naar de houding van Nederlanders ten opzicht van de Europese Unie.

Uit de enquête, onder drieduizend Nederlanders, komt een genuanceerd beeld naar voren. Want ook al is er niet veel vertrouwen in de politici en instanties, de weerstand is niet zo groot dat Nederlanders massaal uit de EU willen stappen.

Neutraal

"Een kwart van de Nederlanders zegt dat ze uit de EU zou willen", zegt De Vreese. "Maar dat betekent niet dat Nederland op dit moment massaal uit de Unie wil. In tegendeel: je ziet gewoon een meerderheid die zegt dat het EU-lidmaatschap goed is. En daar bovenop zie je nog eens een derde van de ondervraagden die daar vrij neutraal in staat."

Nederlanders zien volgens De Vreese het meeste in het economische aspect van de Europese Unie. "Je ziet een meerderheid, 51 procent, die zegt dat het over de economie moet gaan. Nog eens een 35 procent staat daar neutraal tegenover."

Toch zijn er duidelijk grenzen waar het gaat om financieel beleid en de EU, zegt De Vreese. "Als je daarop doorvraagt - zoals wij in het onderzoek hebben gedaan - dan zie je dat slechts dertien procent bereid is om bijvoorbeeld de EU toe te staan om belasting te heffen. En je ziet ook dat een minderheid van 32 procent maar bereid is om een ander land te helpen op het moment dat het daar economisch moeilijker gaat."

Contrast

Bij het onderzoek viel het de hoogleraar op dat Nederlanders redelijk genuanceerd denken over de Europese Unie. "De meeste Nederlanders zijn niet extreem voor of tegen, maar zitten in het midden. En dat staat wel beetje in contrast met het huidige EU-debat in Nederland dat tamelijk gepolariseerd is."

Wat vinden Nederlandse Europarlementariërs van de resultaten van het onderzoek? Sophie in 't Veld (D66), Bas Eickhout (GroenLinks) en Jan Huitema (VVD) reageren in onderstaande video.

Europarlementariërs reageren op uitslag onderzoek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl