Aangepast

Is de EU een speelbal van Turkije? De burgemeester van Samos vreest van wel

Het Griekse eiland Samos heeft er bijna een dorp bijgekregen. Op de steile heuvel net boven Samos-stad wonen 2500 migranten, in een kamp met plaats voor zevenhonderd mensen. Opvallend: veel van de nieuwe migranten zijn Koerden uit de Syrische stad Afrin, dat door Turkije is gebombardeerd.

"Toen Turkije de invasie begon, waarschuwden ze dat iedereen de stad moest verlaten. We hebben alles achtergelaten om veilig te zijn met ons gezin", zegt een man. De families wonen vaak in geïmproviseerde tenten in het overvolle kamp. "We wisten dat het hier moeilijk zou zijn, maar dit was onze enige keuze."

Ruim twee jaar na de deal tussen de Europese Unie en Turkije zitten er nog steeds veel migranten vast op de Griekse eilanden. Het gaat om meer dan zestienduizend mensen. De asielprocedures zijn traag en Griekenland heeft weinig migranten naar Turkije teruggestuurd.

Is de EU een speelbal van Turkije? De burgemeester van Samos vreest van wel

De laatste maanden arriveren er veel nieuwe migranten. De Turkse kustwacht lijkt af en toe de andere kant op te kijken. "Bij de grens was er niemand", vertelt een jonge man op Samos. "We hielden ons stil, om geen aandacht te trekken. Hier hebben Grieken ons aan land geholpen."

En het lijkt alsof de Turkse kustwacht vooral Koerden laat doorreizen. Mensen in het kamp vertellen dat ze twaalfhonderd dollar betaalden per persoon voor de overtocht. En dat smokkelaars het geld delen met de Turkse politie.

Wereldtoneel

Is de Europese Unie nu een speelbal van Turkije? Een land dat Koerden in Syrië bombardeert. De burgemeester van Samos, Michalis Angelopoulos, vreest van wel. "Turkije voert militaire operaties uit en wil een belangrijke rol spelen op het wereldtoneel. Maar het Turkse beleid wringt. Je kunt niet tegelijk pacifist en militarist zijn."

Op Samos alleen al blijken de laatste maanden zevenhonderd Koerden te zijn gearriveerd. "Als ik een politiek analist was, zou ik zeggen dat de Turkse autoriteiten mogelijk af willen van de mensen van Koerdische origine. Ongeacht of het migranten zijn of burgers", zegt de burgemeester.

Ik voel me geen Griek meer op mijn eigen eiland.

Dimitris Vakentis, bewoner Samos

Voor de bewoners van Samos is de situatie ook verre van ideaal. "Ik voel me geen Griek meer op mijn eigen eiland", zegt ambtenaar Dimitris Vakentis.

"De situatie is dramatisch. De Grieken kunnen niet meer uitgaan. Ze zijn bang om rond te lopen en er is veel diefstal. Er worden dingen vernield. En helaas in het centrum hier in de stad is het stil geworden", zegt Vakentis.

Hij ziet als enige oplossing dat de mensen naar een andere locatie worden gebracht, buiten de stad. "Zodat er geen problemen meer zijn. Ze zouden mensen naar een paar onbewoonde eilanden kunnen brengen. Met goede en schone accommodatie, maar waar ze niet weg kunnen en waar ze normaal kunnen leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl