"De drugsproblemen qua cocaïnehandel hebben zich de laatste jaren verplaatst van Rotterdam naar Antwerpen. Daardoor heeft Nederland een erfschuld ten opzichte van de rest van Europa." Dat zegt de Antwerpse burgemeester Bart de Wever in Nieuwsuur.
Antwerpen krijgt via de haven veel cocaïne binnen. Een drug waar de zogenoemde Mocromaffia in handelt. De invloed van deze drugscriminaliteit in Antwerpen is groot. Het extreme geweld van het Nederlandse drugsmilieu is overgewaaid.
"Door het Nederlandse gedoogbeleid is de georganiseerde misdaad in Nederland heel diep ingenesteld geraakt. En nu delen wij, met een haven die ook heel belangrijk is voor Zuid-Amerika, mee in de klappen", zegt De Wever.
Handlangers
De groeiende problemen met de georganiseerde (drugs)misdaad in zijn stad was voor De Wever reden om een 'war on drugs' te beginnen. En ook al is er veel kritiek op zijn aanpak, de burgemeester blijft optimistisch. "Het heeft al heel wat resultaten opgeleverd, zoals het terugdringen van de drugsoverlast, duizenden arrestaties en het sluiten van tientallen drugspanden."
Het stadsbestuur wil in een tweede fase meer werk gaan maken van het aanpakken van de geldstromen vanuit het drugsmilieu. Want De Wever ziet dat de drugsmaffia nog steeds aan invloed wint in zijn stad. "De georganiseerde misdaad zit in Nederland, maar ze zoeken handlangers hier in Antwerpen."
De flow is echt van Rotterdam naar Antwerpen verlegd.
De helft van alle cocaïne die in Europa in beslag wordt genomen, komt aan in de haven van Antwerpen. De Belgische stad is daarmee dé Europese invoerhaven van cocaïne geworden. Vorig jaar werd er een record aan drugs in beslag genomen.
"Vijf jaar geleden was het nog vijfduizend kilo, vorig jaar veertigduizend kilo", zegt De Wever. "En onze inspanning om te zoeken naar drugs is niet verhoogd. De flow is echt van Rotterdam naar Antwerpen verlegd."
Met de grote hoeveelheden geld die er in de drugshandel omgaan, groeit ook de macht van de criminelen. Kinderen in Antwerpen worden al op zeer jonge leeftijd geronseld en ingezet. Daardoor belanden ze bijna automatisch in andere vormen van criminaliteit.
De Wever maakt zich zorgen. "Een hele generatie krijgt het verkeerde voorbeeld. Er ontstaat een parallelle samenleving waarin geld verdienen voorop staat, en dat je vooral niet naar school moet gaan. Als je dat ongemoeid laat, wordt uiteindelijk zo'n hele gemeenschap doodziek."
Tienduizend euro per maand
Uit een recente Belgische reportage blijkt dat kinderen van nauwelijks 11 jaar werken als drugskoerier en tot tienduizend euro per maand kunnen verdienen.
VRT-journalist Stef Meerbergen, die de reportage in Antwerpen maakte, sprak een jongen die in de vier jaar dat hij drugs dealde, 800.000 euro verdiende. "Waarom zou je dan nog naar school gaan", vraagt hij zich af. "Je leeft beter dan je leerkracht."
Stilaan waait ook het extreme geweld van het Nederlandse drugsmilieu over naar Antwerpen.
De Antwerpse drugsmaffia is vooral maffia met Marokkaanse wortels, zegt Meerbergen. "Door hun familiebanden met het Nederlandse criminele milieu, werden ze gevraagd om in de haven van Antwerpen klusjes te doen. De Antwerpenaren deden het meest risicovolle werk: de drugs uit containers halen. Maar intussen werken velen vooral voor zichzelf."
Meerbergen spreekt over een "bikkelharde territoriumstrijd". "Alle middelen zijn toegestaan, zo lijkt het. Stilaan waait ook het extreme geweld van het Nederlandse drugsmilieu over naar Antwerpen."
Binnen de Mocro-oorlog aarzelen bendeleden niet om hun tegenstanders op uiterst gewelddadige wijze uit de weg te ruimen. Met als laatste liquidatie de moord op de broer van de kroongetuige in de zaak tegen de Mocro-maffia.