Aangepast

Blok: signaal aan Rusland nodig om waarheid boven tafel te krijgen

Er is geen "helder bewijs" dat Rusland achter de gifgasaanslag op oud-spion Sergej Skripal in Engeland zit, toch zet ook Nederland twee Russische diplomaten uit. Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is er genoeg informatie die in de richting van de Russen wijst. "Als Nederland sluiten we ons aan bij de grote waarschijnlijkheid die Engeland aanhoudt."

Hij vindt het belangrijk dat de westerse landen solidair zijn met de Britten en een duidelijke boodschap aan Rusland geven. "Namelijk: werk mee met het onderzoek en verschaf helderheid, zodat de daders gevonden en berecht kunnen worden. Dit signaal is nodig om de waarheid boven tafel te krijgen."

In totaal achttien landen hebben aangekondigd Russische diplomaten uit te zetten. Het gaat om de Verenigde Staten, Canada, Oekraïne, Zweden en veertien EU-lidstaten, waaronder dus Nederland. Twee inlichtingenwerkers die op de Russische ambassade in Den Haag werken, worden uitgezet.

Terugbetalen met gelijke munt

Vorige week maakte Groot-Brittannië al bekend dat 23 Russische diplomaten het land worden uitgezet. De Russische regering reageerde toen met de uitzetting van 23 Britse diplomaten. Ook nu heeft het Kremlin laten weten dat het de actie met gelijke munt zal terugbetalen.

"Het is niet heel verrassend dat Rusland stevig reageert", zegt Blok. "We moeten de precieze reactie natuurlijk nog afwachten, maar ik houd er rekening mee dat Moskou eenzelfde aantal diplomaten zal uitzetten."

De verhoudingen tussen het Westen en Rusland waren al moeizaam en zullen er niet beter op worden, beaamt Blok. "Maar acties van Russische zijde maken het onvermijdelijk dat wij van Nederlandse en van Europese kant moeten laten zien dat er grenzen zijn die niet overschreden kunnen worden."

Volgens de minister is het absoluut niet de bedoeling om een nieuwe Koude Oorlog te creëren. "Het is begrijpelijk dat die vergelijking wordt getrokken, maar je moet iedere tijd en ieder ingewikkeld conflict op z'n eigen merites beoordelen."

Waarom niet na MH17?

Nabestaanden van MH17-slachtoffers reageren verbolgen op het besluit van de Nederlandse regering om Russische diplomaten uit te zetten. Ze vragen op Twitter waarom er na de ramp met vlucht MH17 geen enkele diplomaat het land is uitgezet, terwijl ook bij die situatie Rusland betrokken lijkt.

Blok begrijpt dat nabestaanden die vergelijking maken, maar benadrukt dat de situatie rond de MH17 anders is. "Het Nederlandse Openbaar Ministerie doet op dit moment onderzoek om de daders te vinden en voor de rechter te krijgen. Het is in het belang van dat onderzoek dat het OM de ruimte krijgt, dan helpt het niet als ik nu maatregelen neem."

Ook Nederland zet Russische diplomaten uit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl