Dat vrijwel niemand in Sittard-Geleen zijn Rekenkamer kent, vindt voorzitter Thijs Heijnen niet erg. Wel dat er niets met zijn onderzoeken wordt gedaan. Daarom stapt hij nu op.
Elke gemeente heeft een eigen Rekenkamer: een onafhankelijke organisatie die onderzoek doet naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gemeentelijk beleid.
De bevindingen van de Rekenkamer moeten door de gemeenteraad worden besproken. Maar dat is in Sittard-Geleen de afgelopen vier jaar niet één keer gebeurd.
"Ik hoef geen gelijk te krijgen, daar gaat het me niet om. Maar er moet wel serieus met een Rekenkamer worden omgegaan." Nu gebeurt dat niet, vindt Heijnen. "Als er op dit moment geen enkel rapport in de raad komt, dan kun je dat niet serieus nemen."
Commissies
Raadslid Andries Houtakkers van coalitiepartij CDA herkent zich niet in de verwijten. Volgens hem zijn de rapporten van de Rekenkamer wel degelijk besproken. Niet in de gemeenteraad, maar wel in commissies.
"Ik ben zelf voorzitter van een commissie. Daar heeft de Rekenkamer zijn verhaal gedaan, en wij dat van ons aan hen. Dan denk ik wel dat je serieus genomen wordt."
Houtakkers is het niet eens met de kritiek van de Rekenkamer. "Want voor mij is de gemeenteraad wel wat ruimer dan alleen de raadszaal. We hebben ook nog commissies die onderdeel uitmaken van het hele bestel. En daarin worden de Rekenkamerrapporten gewoon besproken."
Maar dat is volgens de voorzitter van de Rekenkamer niet genoeg. Geen enkel rapport heeft geleid tot een besluit van de raad, zegt Heijnen.
Als de gemeente zonder Rekenkamer zit, benoemen ze een nieuwe.
Neem het kritische rapport over het omstreden nieuwbouwproject 'De Ligne'. Dat is weliswaar in een commissievergadering besproken, maar er is verder niets mee gedaan, zegt ook de oppositie.
"Het rapport is in de commissie besproken en vervolgens is het doorgestuurd naar een werkgroep die er een beslissing over moest nemen. Tot op heden is daar nog niks van gekomen. Dus feitelijk is er niks met het rapport gedaan." Zo gaat dat vaker, zegt Natalie Statnik, gemeenteraadslid van oppositiepartij DNA.
Volgens de coalitie staat ze wel degelijk open voor kritiek. Al is ze het er niet altijd mee eens, zoals nu met de Rekenkamer. Raadslid Houtakkers: "Ik vind die kritiek niet terecht, nee. Ik doe er op dit moment niks mee. Als de gemeente zonder Rekenkamer zit, benoemen ze een nieuwe."
De rapporten van de Rekenkamer hebben Sittard-Geleen de afgelopen jaren zo'n 250.000 euro gekost.