Meer varkens dan mensen in Deurne
Aangepast

De Onderstroom in Deurne

In het landelijke gebied van de gemeente Deurne speelt zich een strijd af die ook in de rest van het land woedt. De strijd tussen natuur en economie. De sociale spanningen lopen hoog op in Deurne zodra het over de veehouderij gaat.

Het van oudsher agrarische dorp ligt in de Peel, het meest veedichte gebied van Europa. In Deurne verblijven in totaal 2,5 miljoen dieren. Het aantal inwoners ligt op 32.000. De boeren en burgers hebben tegenstrijdige belangen.

Varkensstank zorgt voor sociale spanningen in Deurne

In Deurne werken naar schatting drie- tot vierduizend arbeidsmigranten, met name Polen. In de tuinbouw, bij slachterijen, distributiecentra en in de bouw. Maar huisvesting van de arbeidsmigranten vormt een probleem in de gemeente.

Ruud Berkers, VVD-raadslid in Deurne, wil dat probleem aanpakken, om op die manier ook illegaliteit te voorkomen. De arbeidskrachten zijn namelijk wel hard nodig, zeker nu de economie aantrekt, zegt Berkers.

Geen plaats voor arbeidsmigranten in Deurne

Niet alleen in de Randstad is de woningmarkt oververhit. Ook in Deurne blijken starters en jonge gezinnen grote moeite te hebben met het vinden van een betaalbare woning. Daarom heeft de gemeente het realiseren van woningen voor deze doelgroep als prioriteit gesteld.

Jan gaat langs bij Guus van de Broek (28), die noodgedwongen nog bij zijn ouders woont. Hij had het zelf ook graag anders gezien. "Dit was niet helemaal de bedoeling. Het liefst was ik tweeënhalf jaar geleden al uit huis gegaan. Maar het vinden van een geschikte woning is lastig hier."

Ook in Deurne vinden starters moeilijk een huis

"Onbetrouwbaar en onbehoorlijk." Zo omschrijft Saskia van Wieringen het gemeentebestuur van Deurne. Zij en haar man wonen in een oude boerderij die grenst aan een natuurgebied. Direct naast hun huis staat een illegaal huis, waar de gemeente volgens hen iets aan moet doen.

Maar tot ontsteltenis van Van Wieringen gebeurt dit niet. Zij en haar man zijn ervan overtuigd dat de gemeente er alles aan doet om hen dwars te zitten. Ze beschuldigen het bestuur van vriendjespolitiek: ze zouden worden beïnvloed door mensen die er baat bij hebben dat het illegale huis blijft staan.

Gemeente Deurne beschuldigd van vriendjespolitiek

Op sociale media brachten we ook nog twee aparte verhalen uit Deurne. We lieten zien hoe bewoners de omgeving van hun station aanpakken en spraken met senioren die niet meer willen meebetalen aan de stroomkosten van een openbare parkeergarage, die onder hun appartementen ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl