In Nederland wonen naar schatting meer dan twintigduizend Ghanezen, de overgrote meerderheid van hen in Amsterdam Zuidoost. Ze kwamen voor een beter leven, maar voor velen werd Nederland een teleurstelling. Hoe staat het met de integratie?
Jan spreekt erover met Amma Asante. Ze is oud-PvdA-Kamerlid en van Ghanese afkomst. In haar ogen is de Bijlmer een plaats waar 130 culturen samenkomen. Aanpassen aan de Nederlandse cultuur is volgens haar dan ook enigszins vreemd.
Kinderen uit achterstandswijken hebben vaak geen idee wat ze later allemaal kunnen worden en verliezen daardoor hun motivatie om verder te leren. Om daar iets aan te doen werd in Amsterdam Zuidoost de IMC Weekendschool opgericht, die inmiddels twintig jaar bestaat.
De kinderen krijgen vakken als politiek, journalistiek, rechten, beeldende kunst en geneeskunde. En ze krijgen les van professionals. "De weekendschool prikkelt jongeren om over hun toekomst na te denken", vertelt een van de oud-leerlingen.
Het is typerend voor de culturen die in de Bijlmer wonen. Mensen vinden het zo vanzelfsprekend om voor familie en vrienden te zorgen dat ze geen idee hebben dat ze mantelzorger zijn en dat ze dus recht hebben op ondersteuning van de gemeente.
In Amsterdam Zuidoost is de gemeente daarom een voorlichtingscampagne gestart. Een van de middelen is een voorlichtingsfilm over mantelzorg, die onder andere zal worden uitgezonden op de lokale tv.
Een nieuwe generatie zwarte jongeren eist haar plek op in de samenleving. Ze hebben er genoeg van om als minder te worden gezien en niet binnen het schoonheidsideaal te passen.
Dat geluid klinkt ook bij de Miss Black Hair in Amsterdam Zuidoost. Een missverkiezing voor de zwarte vrouw met kroeshaar. Het mooiste kapsel wint, maar de wedstrijd heeft als doel de eigenwaarde van zwarte vrouwen te vergroten.