Nieuwsuur

Steeds weer nieuwe schade door bevingen: 'Het blijft touwtrekken met de NAM'

Aangepast
ANP

Er zitten opnieuw scheuren in de net opgeknapte delen van de boerderij. Saskia Stuk en haar vriend Gerhard Stoker kunnen na de aardbeving van maandag weer verder met de restauratie van hun monumentale pand in het Groningse Eenum.

Het stel was zelf niet thuis tijdens de beving. De werkmannen die de restauratiewerkzaamheden uitvoeren, waren er wel. Stuk: "Ze schrokken zich kapot: ze stonden op de rolsteiger en vielen er nog net niet af."

Het huis heeft inmiddels al tienduizenden euro's aan schade opgelopen door de aardbevingen. Omdat het pand inmiddels onbewoonbaar is geworden, woont het stel nu in de schuur naast het huis. Het plan om afgelopen oktober weer terug te verhuizen naar de boerderij kon niet doorgaan omdat de reparatie nog in volle gang was.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reportage: Afhandeling aardbevingsschade nog niet geregeld

De boerderij is een rijksmonument uit 1854, waardoor het een 'lopende zaak' is bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), de organisatie die verantwoordelijk is voor de gasboringen. De NAM heeft twee jaar geleden na lang gesteggel een principeakkoord gesloten met het stel: ze krijgen geld om hun woning aardbevingsbestendig te maken.

Dat klinkt mooi op papier, maar volgens Stuk kunnen beide partijen niet altijd tot overeenstemming komen, waardoor de vergoedingen uitblijven en het herstel van het huis vertraging blijft oplopen.

Stuk: "Het blijft touwtrekken. Zo wilde de NAM bijvoorbeeld niet volledig de nieuwe dakconstructie vergoeden, omdat de schade volgens hen deels kwam door achterstallig onderhoud. Terwijl kort daarvoor nog uit een keuring was gebleken dat het onderhoud goed genoeg was."

Zonder die reparatie was het dak na deze beving ingestort.

Saskia Stuk, gedupeerde

De keuze van het stel om de reparatie een maand geleden toch uit te laten voeren, en dit deels zelf te betalen, pakte goed uit. "Anders was het dak na de beving van afgelopen maandag ingestort."

Stoker hoopt dat er een betere regeling kan komen voor schadegevallen. Hij pleit voor een schadefonds en een schadeprotocol. "En dat de gaswinning naar beneden wordt gebracht. Maar het gaat ze om de centen, dus ik verwacht er niet veel van."

Een schadeprotocol moet regelen dat schade aan woningen na een aardbeving snel vergoed kan worden. Volgens de wet is de NAM verplicht alle schade als gevolg van gaswinning te vergoeden. Maar onderhandelingen over hoe zo'n regeling er dan uit moet zien, lopen telkens weer vast. Sinds maart vorig jaar ligt de afwikkeling van nieuwe schades daarom helemaal stil. Veel partijen in Groningen vinden dat de NAM helemaal niks over het protocol te zeggen moet hebben.

Vanmiddag bracht minister Eric Wiebes van Economische Zaken een bezoek aan het Groningse Dorp Zeerijp, het epicentrum van de aardbeving van maandag. Ook hij vindt dat er een schadeprotocol moet komen.

De NAM zei vandaag dat de gaswinning in Groningen verder omlaag moet. Topman Gerald Schotman spreekt van een "substantiƫle" verlaging, maar concrete cijfers noemde hij niet. Daar moet de minister later over beslissen.

Het Centrum Veilig Wonen (CVW) heeft tot nu toe 1311 schademeldingen verwerkt als gevolg van de aardbeving van maandag.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reportage: Wiebes wil schadeprotocol, NAM wil gaswinning verlagen
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame