Zwaarste aardbeving in Groningen sinds 2012

Bewoners inspecteren hun huis in Zeerijp na aardbeving

Groningen is rond 15.00 uur getroffen door de zwaarste beving in ruim vijf jaar tijd, met een kracht van 3,4. Het epicentrum lag bij Zeerijp nabij Loppersum, meldt het KNMI.

Uit veel plaatsen in Groningen kwamen meldingen over de beving. Ook in de stad Groningen werd de beving gevoeld.

Slechts twee keer beleefde Groningen sterkere bevingen. In Huizinge werd in augustus 2012 een beving met een kracht van 3,6 gemeten, zes jaar eerder beleefde Westeremden een beving van 3,5.

De Groningse politie meldt dat er voor zover nu bekend geen gewonden zijn gevallen en dat de beving geen grote calamiteiten heeft veroorzaakt.

Schademeldingen

Bij het Centrum Veilig Wonen in Appingedam, waar aardbevingsschade gemeld kan worden, waren rond 20.30 uur 316 schademeldingen binnengekomen. Het centrum bleef langer open om iedereen te woord te kunnen staan.

Tientallen mensen kwamen naar het gemeentehuis in Loppersum, om uiting te geven aan hun boosheid over de nieuwe beving.

Het is de zesde beving in ruim een maand tijd met Zeerijp als epicentrum. Op Twitter spreken Groningers van "een harde klap" die huizen deed trillen en kraken.

De aardbevingen waar Groningen geregeld mee te maken krijgt, zijn het gevolg van de gaswinning door de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij). De vorige regering heeft de gaswinning vorig jaar op advies van de staatstoezichthouder verlaagd naar 21,6 miljard kuub. De Groningers vinden dat Den Haag veel te terughoudend is en eisen dat de gaskraan verder of zelfs compleet dichtgedraaid wordt.

Gasproducent NAM noemt de beving in een reactie "in de eerste plaats bijzonder te betreuren voor iedereen die op de een of andere manier hiermee is geconfronteerd". De NAM zegt de situatie in kaart te brengen en later met verdere informatie te komen.

De NAM moet binnen 48 uur de aardbeving analyseren en maatregelen treffen, eist het Staatstoezicht op de Mijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl