"Een boegbeeld voor de sport moet van onbesproken gedrag zijn. En dat is Camiel Eurlings op dit moment niet. Daarom denk ik toch echt dat hij de eer aan zichzelf zou moeten houden en zijn functie zou moeten neerleggen." Dat zegt oud-atlete Ellen van Langen. En ze is niet de enige.
Eurlings ligt onder vuur vanwege de mishandeling van zijn ex-vriendin. Veel oud-sporters als Van Langen vinden dat Eurlings zijn functie als lid van het Internationaal Olympisch Comtié (IOC) niet langer geloofwaardig kan vervullen.
"Van sporters vragen we ook dat ze van onbesproken gedrag zijn: fair play, geen doping gebruiken. Dan kunnen we toch geen bestuurder hebben die wel dingen doet die niet kunnen", zegt Van Langen.
Eurlings bood dit weekend publiekelijk zijn excuses aan voor de mishandeling van zijn ex-vriendin. Voor de oud-atlete voelden die excuses niet oprecht. "Het komt op mij en op een heleboel andere mensen over alsof hij dat alleen maar doet om zijn positie niet op te geven."
Oud-schaatser Jochem Uytdehaage vindt dat Eurlings zijn biezen moet pakken. "Nederland verliest dan misschien een IOC-functie, maar dit gaat veel verder. Waar wil je voor staan als land?"
Hij vindt dat Eurlings in de functie die hij bekleedt, anders had moeten handelen. "Het gaat niet alleen om dat handgemeen, zoals hij het zelf noemt, maar ook om de tijd die het heeft geduurd voor hij met zijn verhaal en met excuses kwam."
Ook voormalig IOC-lid Els van Breda Vriesman vindt dat de excuses te laat komen. "Je kan niet twee jaar zwijgen. Dan ben je je gewoon niet bewust dat je een voorbeeldfunctie hebt. Als je niet beseft wat voor een impact dit heeft, ben je gewoon geen goede bestuurder."
Een smet op zijn naam
Nicolien Sauerbreij, oud-snowboardster, vindt dat Eurlings de eer aan zichzelf moet houden. "Hij zou een echte kerel zijn als hij zegt: ik heb een fout gemaakt en dat kan niet het probleem van sporters of het IOC worden. Dan moeten er keuzes worden gemaakt, en die zijn soms naar en hard."
Ze vindt dat de sporters op de aanstaande Olympische Spelen in Zuid-Korea niet geconfronteerd mogen worden met "de smet" op de naam van Eurlings. "Als sporter heb je vier jaar getraind en gewerkt. Op het podium is dan het moment van vieren aangebroken. Als je dan een uitreiking met een smet hebt, is dat natuurlijk doodzonde."
In een Olympische bubbel
Volgens Jan Loorbach, oud-basketballer en voormalig chef de mission, is de ophef rond Eurlings ongelukkig, zeker in aanloop naar de Spelen in Pyeongchang. Hij hoopt dat de sporters er geen last van zullen hebben.
"Ik hoop dat die in hun Olympische bubbel in Zuid-Korea zitten. En dat ze hun 500 meter niet een honderdste seconde langzamer gaan rijden, omdat ze bij het nemen van de bocht aan Camiel denken."
Ook Loorbach noemt de potentiële imagoschade. "Ik denk dat ook in IOC-kringen ze wel doorhebben dat het een heel ongelukkig plaatje zou opleveren als Eurlings straks de medailles omhangt. Daar zouden ze zichzelf geen dienst mee bewijzen."
Ik zou zelf zeggen: ik ben meer tot last dan tot lust van de Nederlandse Olympische gemeenschap als ik blijf.
Hij vindt dat Eurlings zich moet terugtrekken. "Vanwege alle ophef die is ontstaan. Ik zou zelf om die reden zeggen: ik ben meer tot last dan tot lust van de Nederlandse Olympische gemeenschap als ik blijf."
Loorbach vertelt dat Eurlings de ledenvergadering van NOC*NSF, het hoogste orgaan van de sportkoepel, om bekrachtiging heeft gevraagd toen hij in beeld kwam als IOC-lid. "Hij heeft die destijds ook gekregen. Ik zou het logisch vinden als Eurlings en het bestuur nu om een nieuwe uitspraak vragen."
Tijd om een opvolger te vinden
Maar niet iedereen vindt dat Eurlings moet opstappen. "Dit is drie jaar geleden gebeurd en hij heeft zijn straf verricht. Het kan niet zo zijn dat hij daardoor in zijn werk niet zou kunnen functioneren", zegt oud-schaatsster Marianne Timmer
En oud-schaatser Bob de Jong vindt het belangrijk dat Nederland wel een IOC-lid blijft houden. "Als Eurlings een jaar moet blijven zitten zodat er tijd is om een opvolger te vinden, dan is dat zo."