Eurlings biedt excuses aan: ik heb impact mishandeling onderschat
Camiel Eurlings heeft voor het eerst openlijk zijn excuses aangeboden voor de mishandeling van zijn ex-vriendin. In een verklaring betuigt de oud-minister en het IOC-lid spijt.
"Er zijn grenzen aan wat je over je privéleven op straat kunt en wilt leggen. Ik heb daarbij de publieke impact onderschat", schrijft Eurlings in de verklaring met het logo van het Internationaal Olympisch Comité erboven. "Dat spijt me oprecht, vooral voor mijn ex-vriendin, het NOC, het IOC en alle Olympische sporters. En daarvoor bied ik mijn welgemeende excuses aan."
In december 2015 deed de ex-vriendin van Eurlings aangifte tegen hem, omdat hij haar een half jaar eerder zou hebben geslagen. Het Openbaar Ministerie besloot Eurlings te vervolgen.
In maart trof Eurlings een schikking met het OM. De oud-minister heeft onbekende afspraken gemaakt met het OM, waardoor hij niet voor de rechter hoeft te verschijnen. De schikking is geen erkenning van schuld.
Onjuist beeld
Eurlings zegt dat het beeld in de media over de mishandeling niet klopt. Hij spreekt zelf van een "wederzijds handgemeen", maar wil verder geen details geven.
Hij had niet gedacht dat hij ooit een vrouw zou slaan, vertelt hij in een interview met de NRC. "Ik had het nooit in mijn leven meegemaakt, dat er een handtastelijkheid ontstond. En ik zal het zeker niet meer meemaken, never again."
Over de schikking zegt Eurlings dat hij geen boete heeft betaald. Hij zou alleen enkele dagen maatschappelijk werk hebben verricht.
Roep om terugtreden
Vorige week gaf Eurlings al via zijn advocaat een verklaring uit waarin hij het beeld in de media tegensprak dat hij zijn ex zwaar heeft mishandeld. Die verklaring schoot bij enkele Kamerleden in het verkeerde keelgat. Zij vinden dat Eurlings moet opstappen als bestuurslid van sportkoepel NOC*NSF.
"Het was een ongelukkige verklaring van iemand die een voorbeeldfunctie heeft", zei D66-Kamerlid Diertens. Ze ziet de nieuwe verklaring als het afleggen van maatschappelijke verantwoording. Dat vindt zij belangrijk, gezien Eurlings' voorbeeldfunctie. Eurlings moet volgens haar nog wel "heel erg zijn best doen" om het vertrouwen te herstellen.
SP-Kamerlid Van Nispen zei dat hij de verklaring van Eurlings erg laat vindt en nog steeds "vrij mager". Van Nispen blijft bij zijn eerdere opmerking dat hij het niet erg zou vinden als Eurlings zou opstappen, omdat dit geen goede invulling is van een voorbeeldfunctie in de sport.
IOC
Eurlings zegt dat hij niet heeft overwogen om terug te treden als bestuurslid bij NOC*NSF, omdat hij hecht aan zijn verantwoordelijkheid als lid bij het Internationaal Olympisch Comité. Hij vindt het belangrijk om vanuit die functie dicht bij NOC*NSF te staan.
Eurlings is niet van plan geweest de functie bij het IOC op te geven. "Alleen op aandringen van het IOC had ik dat gedaan."
Het IOC heeft afgelopen zomer gezegd dat de mishandeling een privézaak is en dat Eurlings volledig in functie blijft. Het IOC laat nu alleen weten kennis te hebben genomen van de nieuwe ontwikkelingen en geen commentaar te geven.