Bewakingspost bij het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge
Aangepast

Spanning Midden-Oosten leidt ook tot anti-joods geweld in Europa

Een aanslag met een molotovcocktail op een synagoge in het Zweedse Göteborg. Een Palestijn die de ruiten van een joods restaurant in Amsterdam aan diggelen slaat. De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door president Donald Trump leidt tot anti-joods geweld in Europa.

Volgens historicus Remco Ensel zijn de acties niet af te doen als een incidenteel protest tegen Israël. "Iedere gewelddaad is wranger en dreigender door de sfeer van terrorisme. Het is nu echt bedreigender en angstiger dan vroeger."

Somberder

Rabbijn Lody van de Kamp is milder en vindt dat het niet veel anders dan anders is. "Het is een gegeven dat wij joden onveilig zijn. Daar leven wij mee. De uitspraken van Trump versterken de onrust."

"Dat komt omdat hij een vredestichter is en een optimist", zegt Ensel. "Zo kijkt hij tegen conflicten aan. Maar ik ben somberder. Dat bewaking nodig is voor joodse instellingen, dat is toch niet positief."

"Daarom moet je zo'n schijnbare protestactie van een verdwaalde geest bij dat restaurant in Amsterdam en die aanslag op de synagoge in Zweden, ook serieus nemen", zegt Ensel.

De 29-jarige Palestijn die donderdag de ruiten insloeg van een koosjer restaurant in Amsterdam heeft verklaard dat hij geen antisemitische motieven had. Het zou een wanhoopsdaad zijn geweest om de situatie van de Palestijnen aan te kaarten en een signaal af te geven aan de Israëlische regering.

Premier Mark Rutte noemde de actie van de man "volstrekt onacceptabel" en "echt verschrikkelijk". In zijn wekelijkse persconferentie roemde de premier ook de eigenaar van het restaurant, die meteen liet weten dat hij zich niet gek laat maken en zijn zaak daarna gewoon opende.

Voorafgaand aan de aanslag op de synagoge in Göteborg was er vrijdagavond in het Zweedse Malmö een betoging tegen de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. Tijdens die betoging werden Arabische leuzen geroepen over het doodschieten van joden en over vrijheid voor Palestijnse terroristen.

"Wij hebben een nieuwe intifada aangekondigd vanuit Malmö. Wij willen onze vrijheid terug en zullen de joden doodschieten", zouden ongeveer 200 betogers volgens een plaatselijk radiostation hebben geroepen. Tijdens betogingen in Oostenrijk en Frankrijk werden soortgelijke leuzen gescandeerd.

Intifada

De Palestijnse beweging Hamas heeft ook opgeroepen tot een nieuwe intifada tegen Israël. "We moeten oproepen tot en werken aan een intifada tegen de zionistische vijand", zei Hamas-leider Ismail Haniyeh in een toespraak.

Ensel weet niet of de actuele spanningen tot een nieuwe intifada zullen leiden. "Dat kan je nu nog niet zien, maar de Palestijnen zijn op het moment niet goed georganiseerd, dus ik verwacht het niet."

Spanning Midden-Oosten leidt ook tot anti-joods geweld in Europa

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl