NOS NieuwsAangepast

Man die Joods restaurant in Amsterdam belaagde is Palestijn

De man die gisteren de ruiten insloeg van een koosjer restaurant in Amsterdam, is een Palestijn van 29. Hij heeft tegenover de politie verklaard dat hij geen antisemitische motieven had. Dat zegt zijn advocaat, Willem van Vliet.

'Mijn cliënt heeft geen antisemitische gevoelens'

Het zou een wanhoopsdaad geweest zijn "om de situatie van de Palestijnen aan te kaarten", zegt Van Vliet. De man wilde met zijn actie een signaal afgeven aan de Israëlische regering.

Gisterochtend sloeg de man de ruiten in van het restaurant. Hij had een Palestijnse vlag bij zich en zou "Palestina" en "Allahoe akbar" hebben geroepen. Agenten gebruikten pepperspray om hem onder controle te krijgen.

De advocaat zegt bewust naar buiten te treden met dit verhaal, om geruchten de kop in te drukken. "Ik las al dat de vernieling werd vergeleken met de Kristallnacht, maar dat klopt dus niet." Van Vliet benadrukt dat zijn cliënt niets tegen Joden zou hebben, en dat hij het juist fijn vindt in Nederland omdat de verschillende geloven hier naast elkaar kunnen bestaan.

Premier Rutte noemt de actie van de man "volstrekt onacceptabel" en "echt verschrikkelijk". In zijn wekelijkse persconferentie roemde de premier ook de eigenaar van het restaurant, die meteen liet weten dat hij zich niet gek laat maken en zijn zaak daarna gewoon opende.

Volgens de politie heeft de Palestijnse verdachte een tijdelijke verblijfsstatus. Het Parool schrijft dat hij al geruime tijd in Amsterdam woont. Zijn advocaat kan dat niet bevestigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl