NOS NieuwsAangepast

Man met Palestijnse vlag slaat ruiten koosjer restaurant in Amsterdam in

Een man met een stok met daaraan een Palestijnse vlag heeft vanochtend even voor 11.00 uur de ruiten van een koosjer restaurant in Amsterdam ingeslagen.

Omstander filmt hoe een man met Palestijnse vlag ruiten van een koosjer restaurant inslaat

De politie heeft de 29-jarige man met behulp van pepperspray gearresteerd. Op de beelden is te zien dat de agenten aanvankelijk zonder in te grijpen toekijken hoe de man de ruiten inslaat. Tijdens het incident was het restaurant gesloten.

Daad van terreur

Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap noemt het inslaan van ruiten van een koosjer restaurant "niets minder dan een daad van terreur. Met deze wandaad wordt de hele Joodse gemeenschap getroffen".

Het Centraal Joods Overleg keurt het ten sterkste af "dat bepaalde mensen in onze samenleving hun onvrede omtrent politieke zaken in het Midden-Oosten afreageren op Joden alhier." Het samenwerkingsverband roept de overheid op "om waakzaam te zijn tegen deze bedreigingen van de vrede."

Een getuige meldt aan de Amsterdamse stadszender AT5 dat de man tijdens zijn actie "Palestina" en "Allahoe akbar" riep. De man sloeg vijf ruiten in en beschadigde ook de vloer. Op het filmpje is te zien hoe twee gewaarschuwde agenten niet meteen ingrijpen als de man op de ramen slaat en tegen de deur schopt. Na ongeveer twintig seconden werken ze hem tegen de grond.

Een van de eigenaren zegt tegen AT5 dat het restaurant vanavond gewoon weer opengaat. "We laten de ramen dichtplakken en gaan verder waar we gisteren waren gebleven." Hij heeft samen met de mede-eigenaar besloten dat het restaurant extra beveiligd gaat worden.

De eigenaar noemt de daad van de man "een vorm van angst zaaien. Meneer is ook echt binnen geweest, dus dat is heel heftig".

Een zoon van de eigenaar zei eerder dat hij de actie als een aanslag ziet. "Er wordt vaker gespuugd. Maar nooit zoiets als dit. Bij iedereen zit de schrik er heel erg in."

Gisteren erkende president Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Dat heeft wereldwijd en vooral in het Midden-Oosten tot veel ophef geleid. Over eventuele extra beveiliging van Joodse eigendommen in Amsterdam wil de politie geen mededelingen doen.

Extra alert

Amsterdam is extra alert op incidenten vanwege het besluit van Trump zei waarnemend burgemeester Van Aartsen bij zijn eerste vergadering met de gemeenteraad. Van Aartsen zegt dat hij het inslaan van de ruiten bij het restaurant heeft besproken met opperrabbijn Jacobs en zijn medeleven heeft uitgesproken tegenover de joodse gemeenschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl