Protest bij het Amerikaanse consulaat in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Afkeuring, woede en protesten in Midden-Oosten na besluit Trump

De Palestijnen en landen in de regio hebben woedend gereageerd op het besluit van president Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. Er zijn betogers op de been onder meer in de Gazastrook, op de Westelijke Jordaanoever en in een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon en Jordanië. Ook voor het Amerikaanse consulaat in Istanbul is protest.

Protesten in Midden-Oosten

In de Palestijnse gebieden is een oproep gedaan om morgen te staken en de straat op te gaan. Het Palestijnse ministerie van Onderwijs heeft aangekondigd dat scholen morgen een dag dicht blijven. Docenten worden aangemoedigd om te demonstreren.

De Palestijnse president Abbas keurt de stap van Trump fel af en zegt dat het een beloning is voor Israëls beleid van apartheid en bezetting. Volgens Abbas doet de VS hiermee afstand van zijn rol als vredesbemiddelaar. "Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van de staat Palestina", sprak Abbas.

De Fatah-beweging van Abbas deed eerder al een oproep om de komende dagen te protesteren tegen de VS. Dat doet ook de Hamas-beweging, die de dienst uitmaakt in Gaza. Volgens Hamas opent Trump "de poorten van de hel".

Ook onder meer Libanon, Jordanië ("onwettig"), Qatar ("doodsteek voor de vrede") en Egypte wijzen het besluit van Washington af. Caïro wijst er tegelijkertijd op dat Trumps erkenning niets verandert aan de juridische status van Jeruzalem. Volgens de Libanese president Aoun is Trumps besluit gevaarlijk. Volgens hem komt het de geloofwaardigheid van de VS als vredesbemiddelaar niet ten goede.

Iran uitte tegelijkertijd kritiek op Arabische landen. In een duidelijke sneer aan Saudi-Arabië zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif op Twitter dat de zaak er voor de Palestijnen vandaag een stuk beter voor had gestaan als de helft van het geld dat sommige leiders in de regio uitgeven aan steun voor terrorisme, extremisme, sektarisme en opruiing naar de Palestijnen was gegaan.

Betoging bij consulaat

Ook Turkije heeft fel gereageerd op de toespraak van Trump. Ankara spreekt van een onverantwoord besluit en waarschuwt voor de negatieve gevolgen voor de vrede en stabiliteit in de regio. "De VS moet zijn verkeerde besluit heroverwegen." Voor het Amerikaanse consulaat in Istanbul hebben zich enkele honderden betogers verzameld.

Niet alleen in de Arabische wereld is kritiek. Ook de EU en individuele EU-lidstaten hebben afkeurend gereageerd. In een verklaring sprak minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken eerder op de dag van een onverstandig en contraproductief besluit.

De VN-Veiligheidsraad komt waarschijnlijk vrijdag bijeen om over het besluit te vergaderen. Acht van de vijftien leden, waaronder Frankrijk, Egypte en Groot-Brittannië, riepen op tot zo'n vergadering.

Wereld een dag in de greep van Trump en Jeruzalem

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl