De Israëlische premier Netanyahu
NOS NieuwsAangepast

Israël roemt 'moedig' besluit Trump: 'Belangrijk voor de vrede'

De Israëlische premier Netanyahu roemt president Trump om diens besluit Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël en de ambassade daarnaartoe te verhuizen. Hij spreekt in een opgenomen boodschap van een moedig en rechtvaardig besluit.

Volgens Netanyahu is het een belangrijke stap naar vrede tussen Israël en de Palestijnen. "Want er is geen vrede zonder dat Jeruzalem wordt erkend als Israëlische hoofdstad." Netanyahu deed een oproep aan andere landen om het voorbeeld van Washington te volgen.

Ook benadrukte hij dat Israël altijd pal zal staan voor de vrijheid van religie voor joden, christenen, moslims en anderen. De status van de heiligdommen in Oost-Jeruzalem blijft onveranderd, zei Netanyahu.

Onderwijs-minister Naftali Bennett bedankte in een video-boodschap Trump voor zijn moed. Hij benadrukte dat de VS het eerste land is dat "een verenigd Jeruzalem" erkent als hoofdstad van Israël.

Woede en afkeuring

Elders in de regio is afkeurend en met woede gereageerd op het besluit van Trump. Arabische landen veroordelen de stap als schadelijk voor het vredesproces en voor de rol van de VS als bemiddelaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl