NOS NieuwsAangepast

Trump: Jeruzalem als hoofdstad luidt 'nieuwe strategie voor vrede' in

Trump: Jeruzalem is de hoofdstad van Israël

De Verenigde Staten erkennen Jeruzalem officieel als de hoofdstad van Israël en verhuizen op termijn hun ambassade van Tel Aviv daarnaartoe. Dat heeft president Trump in Washington bekendgemaakt na een bijeenkomst van zijn kabinet.

Trump zei dat hij breekt met het beleid van zijn voorgangers, dat volgens hem de vrede niet dichterbij heeft gebracht. De Amerikaanse president sprak van het begin van een nieuwe strategie om vrede te bewerkstelligen. "Vandaag erkennen we eindelijk het voor de hand liggende feit dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is. Het is iets wat gedaan moet worden."

De ambassade in Jeruzalem moet een "fantastisch eerbetoon voor vrede" worden, zei Trump.

Status quo

Hij benadrukte dat het besluit geen afscheid is van het Amerikaanse streven om blijvende vrede te bewerkstelligen. "We willen een overeenkomst die voor Israël en de Palestijnen goed is." Het besluit zegt volgens Trump niets over de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat. Een tweestatenoplossing zal hij naar eigen zeggen steunen. Ook wil hij de status quo handhaven rond de heiligdommen in Oost-Jeruzalem, waaronder de Tempelberg.

De president maakte bekend dat vice-president Pence de komende dagen afreist naar het Midden-Oosten.

Een Palestijnse man kijkt naar de toespraak van Trump in een cafe in Jeruzalem

Trumps besluit gaat in tegen de lijn van al zijn voorgangers en die van de internationale gemeenschap, die inhoudt dat de status van Jeruzalem moet worden bepaald via onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. De plannen waren al uitgelekt, onder meer omdat Trump ze al had gedeeld met Arabische leiders.

Het plan leidde tot woede in de Arabische wereld. Ook de paus, de EU, en individuele Europese lidstaten waaronder Nederland en Rusland hadden kritiek op het Amerikaanse besluit, dat het vredesproces zou ondermijnen.

In zijn toespraak refereerde Trump ook aan de boze reacties. "Uiteraard zal er afkeuring en verzet zijn tegen dit besluit. Maar we zijn ervan overtuigd dat we uiteindelijk, als we de meningsverschillen oplossen, een plek krijgen met meer begrip en samenwerking."

Diplomaten gewaarschuwd

Kort voor Trumps officiële bekendmaking waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn diplomaten overal ter wereld om tot 20 december af te zien van niet-noodzakelijke reizen naar Israël, Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

Zowel Israël als de Palestijnen zien Jeruzalem als hun hoofdstad. Israël spreekt van de 'eeuwige en ondeelbare hoofdstad', terwijl de Palestijnen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad willen maken van hun Palestijnse staat.

Wie woont waar? Zo is de verdeling van Jeruzalem

Trump heeft eerder gezegd dat hij "de ultieme overeenkomst" wil bewerkstelligen tussen Israël en de Palestijnen. Belast met het vredesproces is zijn schoonzoon, Jared Kushner. Die zou Trump er tot nu toe, met anderen, van hebben weerhouden om de ambassade naar Jeruzalem te verhuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl