De Israëlische premier Netanyahu op bezoek president Macron in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Netanyahu: Jeruzalem als hoofdstad van Israël is realiteit

De Israëlische premier Netanyahu heeft in Parijs gezegd, dat de Palestijnen "de realiteit moeten accepteren" dat Jeruzalem de hoofdstad is van Israël. "Des te sneller de Palestijnen zich kunnen vinden in deze realiteit, des te sneller we richting vrede kunnen gaan."

Natanyahu is op bezoek bij de Franse president Macron. Die zei op zijn beurt teleurgesteld te zijn over het Amerikaanse besluit Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Hij riep de Israëlische premier op "de vrede een kans te geven" en een "gebaar te maken" naar de Palestijnen.

Erdogan haalt uit naar Israël

De Israëlische premier reageerde ook op de uitlatingen van de Turkse president Erdogan. Die noemde Israël eerder vandaag een terroristische staat. Voor een gehoor van honderden mensen zei Erdogan "dat we Jeruzalem niet kunnen overlaten aan de genade van een land van kindermoordenaars".

Netanyahu zei in Parijs niet gewend te zijn lessen te krijgen "over moraliteit van een leider die Koerdische dorpen bombardeert in zijn eigen Turkije, die journalisten opsluit, Iran helpt internationale sancties te ontlopen en die terroristen helpt, waaronder in Gaza, om onschuldige mensen te doden."

Betogers met de Palestijnse vlag in Rabat

De protesten tegen de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem houden aan. In de Marokkaanse hoofdstad Rabat hebben 50.000 mensen gedemonstreerd tegen het besluit. Een dergelijk aantal betogers is ongekend in Marokko.

De betoging in Rabat had een vreedzaam verloop en eindigde bij het parlementsgebouw. Hele gezinnen en jongeren en ouderen liepen mee in de mars, die begon in de oude stad.

Een vrouwelijke deelnemer was optimistisch gestemd over het effect van de betoging "want zo is ook de bevrijding van de Sahara begonnen". In grote delen van het Midden-Oosten wordt het besluit van Trump gezien als pro-Israëlisch en als de doodsteek voor het vredesproces.

Paus Franciscus

Paus Franciscus zei vanochtend in het Vaticaan dat hij bidt voor de regeringsleiders die zich inspannen om een nieuwe escalatie over Jeruzalem te voorkomen. Hij zei eerder al dat hij hoopt dat wijsheid en voorzichtigheid de boventoon zullen voeren in deze kwestie.

De paus herhaalde dat de status quo omtrent Jeruzalem gehandhaafd moet worden. In het Midden-Oosten kan alleen door middel van overleg tussen Israël en de Palestijnen een duurzame vrede ontstaan, zei Franciscus.

Beiroet

Libanese veiligheidstroepen grepen vanochtend in bij een betoging over Jeruzalem bij de Amerikaanse ambassade in Beiroet. Demonstranten werden bestookt met traangas en een waterkanon.

De betogers zwaaiden met de Palestijnse vlag, stichtten brandjes en bekogelden leden van de veiligheidstroepen. Die barricadeerden de straat die leidt naar de Amerikaanse ambassade.

Nadat de rust was teruggekeerd in Beiroet, braken in de middag toch weer gewelddadigheden uit. De politie hield een onbekend aantal demonstranten aan.

Trump

Een afbeelding van de Amerikaanse president Donald Trump werd door betogers in brand gestoken, net als Amerikaanse en Israëlische vlaggen. In Libanon wonen 450.000 Palestijnse vluchtelingen, dat is 10 procent van de bevolking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl