Arabische Liga-ministers bijeen in Caïro
NOS NieuwsAangepast

Arabische Liga: vraagtekens bij rol VS als vredesonderhandelaar

Met de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Verenigde staten "kunnen er vraagtekens worden gezet bij rol van Washington als vredesonderhandelaar", zegt Ahmed Aboul-Gheit, secretaris-generaal van de Arabische Liga. De ministers van Buitenlandse Zaken zijn in Caïro met spoed bij elkaar gekomen om de ontstane situatie te bespreken.

Volgens Aboul-Gheit draagt de beslissing van de Verenigde Staten bij tot de legalisering van de bezetting van het gebied dat Israël na de oorlog in 1967 innam. De chef van de organisatie van Arabische naties roept landen in de wereld op om als antwoord op het besluit van Donald Trump de Palestijnse Staat te erkennen "met Oost-Jeruzalem als hoofdstad".

Afgezegd

De erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad en de geplande verplaatsing van de Amerikaanse ambassade daar naartoe heeft tot veel wrevel geleid. Zelfs bondgenoten hebben openlijk kritiek en zeggen dat Trump nodeloos het conflict verergert. In Gaza en op de Westelijke Jordaanoever wordt er al drie dagen geprotesteerd. In andere landen in de regio zijn er solidariteitsprotesten.

De Amerikaanse vice-president Mike Pence brengt later deze maand een bezoek aan het Midden-Oosten. De ontmoeting met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas gaat volgens een woordvoerder van Abbas uit protest niet door.

Ook religieuze leiders in Egypte, van soennitische en christelijke huize, hebben een geplande ontmoeting met Pence afgezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl