Mogherini sprak na afloop van een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson
NOS NieuwsAangepast

EU: Jeruzalem moet hoofdstad worden van zowel Israël als de Palestijnen

EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini heeft zich nu ook in de discussie over Jeruzalem gemengd. Zij zegt dat de stad zowel de hoofdstad van Israël als de Palestijnen moet worden. Elke actie die een tweestatenoplossing ondermijnt, moet volgens Mogherini worden voorkomen.

Ze reageert hiermee op een mogelijk besluit van president Trump om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Een dergelijke actie zou worden gezien als erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Verwacht wordt dat de kogel de komende dagen door de kerk gaat.

Wij hopen dat de Amerikaanse regering deze fout niet maakt.

Ibrahim Kalin, woordvoerder Turkse president Erdogan

De Turkse president Erdogan heeft gedreigd de diplomatieke banden met Israël te verbreken als de VS Jeruzalem als Israëlische hoofdstad erkent.

Een woordvoerder van Erdogan zei eerder al dat een eenzijdige erkenning van Jeruzalem een "fatale fout" zou zijn, die ingaat tegen het internationaal recht, VN-resoluties en historische feiten. "Wij hopen dat de Amerikaanse regering deze fout niet maakt", schreef woordvoerder Ibrahim Kalin op Twitter. Een dergelijke stap leidt volgens hem tot nieuwe spanningen en zou een conflict kunnen uitlokken.

Een diplomatiek adviseur van de Palestijnse president Abbas zegt dat als Trump Jeruzalem erkent, de VS niet langer geloofwaardig is als bemiddelaar in het Midden-Oosten. De contacten met de VS zullen dan worden stilgelegd.

Arabische Liga

De Franse president Macron is bezorgd over een eenzijdig Amerikaans besluit over Jeruzalem. Hij vindt dat de status van de stad onderdeel moet zijn van vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen.

Meerdere moslimlanden hebben zich ook al in soortgelijke bewoordingen uitgelaten. De Arabische Liga heeft de VS gewaarschuwd geen actie te ondernemen die de status van Jeruzalem verandert.

De chef van de Arabische Liga, Ahmed Aboul-Gheit, zegt dat een dergelijke stap "een gevaarlijke maatregel is die leidt tot repercussies". Hij heeft Trump opgeroepen om het verplaatsen van de ambassade, als hij daartoe al besloten heeft, te heroverwegen.

Beter een verenigd Jeruzalem, dan Erdogans waardering

Naftali Bennett, Israëls minister van Onderwijs

In Israël zijn de reacties van andere landen ter kennisgeving aangenomen. "Jeruzalem is al meer dan 3000 jaar de hoofdstad van het Joodse volk en al 70 jaar de hoofdstad van Israël, ongeacht of Erdogan dat wel of niet erkent", zei een woordvoerder van de Israëlische regering.

Minister van Onderwijs Naftali Bennett zei dat "het uiteindelijk beter is om een verenigd Jeruzalem te hebben dan Erdogans waardering".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl