Karikatuur van Trump op de muur in Jeruzalem tussen Israëlisch en Palestijns gebied EPA

Trump stelt besluit over verplaatsen ambassade in Israël uit

time icon Aangepast

President Trump heeft de beslissing over het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade in Israël uitgesteld naar later deze week. Een verhuizing van Tel Aviv naar Jeruzalem ligt uiterst gevoelig, omdat het zou impliceren dat de VS Jeruzalem erkent als de hoofdstad van Israël. Dat zou tot grote woede leiden bij de Palestijnen.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zal Trump "in de komende dagen" een verklaring afleggen.

Het probleem met Jeruzalem

De status van Jeruzalem is een belangrijk twistpunt in het conflict tussen de Palestijnen en Israël. In de stad, met name in het oosten, liggen belangrijke plaatsen voor het jodendom, het christendom en de islam. De Israëliërs bezetten Oost-Jeruzalem in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog. Israël ziet de stad als ondeelbaar en claimt heel Jeruzalem als hoofdstad, een claim die internationaal niet wordt erkend. Alle landen hebben hun ambassade dan ook in Tel Aviv gevestigd, zo ook de VS.

De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hoofdstad voor de toekomstige Palestijnse staat. In de Oslo-akkoorden van 1993 is afgesproken dat de status van Jeruzalem moet worden besproken in latere fases van onderhandelingen. Sinds 1967 heeft Israël nederzettingen gebouwd in Oost-Jeruzalem, voor zo'n 200.000 Joden, tot woede van de Palestijnen. De nederzettingen zijn volgens het internationaal recht illegaal, maar Israël bestrijdt dit. Mocht Trump besluiten de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, dan is dat een erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

Veiligheidsgronden

Volgens een wet die in 1995 door het congres werd aangenomen, moet de president de Amerikaanse ambassade in Israël verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Hij mag daar alleen van afzien op veiligheidsgronden en dan voor een duur van zes maanden. Sinds 1995 heeft iedere president om de zes maanden de verhuizing van de ambassade tegengehouden.

Trump heeft al voor zijn verkiezing gezegd dat hij daar een einde aan wil maken, maar tot dusverre heeft hij de daad niet bij het woord gevoegd. Hoge Amerikaanse ambtenaren in Washington zeggen dat hij dat ook deze keer niet zal doen.

Tegelijkertijd zeggen deze ambtenaren dat Trump waarschijnlijk morgen eenzijdig Jeruzalem zal erkennen als de hoofdstad van Israël. Dat zou een breuk betekenen met het Amerikaanse beleid van de afgelopen tientallen jaren.

STER Reclame