De politie heeft de omgeving van de synagoge afgezet
NOS NieuwsAangepast

Arrestaties na aanval op synagoge in Zweden

Een synagoge in het centrum van de Zweedse stad Gotenburg is gisteravond aangevallen door een groep van zo'n 20 gemaskerde jongeren. Zij gooiden molotovcocktails over de schutting, zegt een ooggetuige tegen de Zweedse omroep SVT.

De brandende flessen met benzine kwamen terecht in de tuin voor het gebouw. Het vuur doofde snel, mede doordat het begon te regenen.

Geen gewonden

In de synagoge was een feest van jongeren aan de gang. Zij vluchtten tijdens de aanval naar de kelder van het gebouw.

De voorzitter van de joodse gemeenschap in Gotenburg zegt dat de jongeren zijn geschrokken, maar dat niemand gewond is geraakt.

Arrestaties

Vanochtend vroeg zijn drie verdachten gearresteerd van rond de 20 jaar oud. De politie wil verder geen details geven over hun identiteit.

De aanval zou zijn gefilmd. De politie is op zoek naar de filmpjes, in de hoop meer daders te kunnen ontmaskeren.

Betere beveiliging

Het motief van de aanvallers is nog onduidelijk, maar voor de zekerheid is de beveiliging bij de synagoge opgeschroefd. Ook in andere grote steden worden synagogen beter in de gaten gehouden.

Een woordvoerder van de politie wil tegen Zweedse media niet zeggen wat voor maatregelen er zijn genomen.

Politieonderzoek na brandbom Zweedse synagoge

De voorzitter van de joodse gemeenschap denkt dat de aanval te maken heeft met de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. "Wanneer er dingen gebeuren in Israël, neemt de dreiging ook hier toe", zegt hij tegen de Zweedse krant Göteborgs-Tidningen.

Een dag voor de aanval protesteerden zo'n 200 mensen in Malmö tegen de Amerikaanse erkenning. Daarbij werden antisemitische leuzen geroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl