Aangepast

Bindend referendum van de baan; PvdA, GL en D66 trekken hun handen ervan af

Het bindend referendum komt er niet. De drie partijen die het wetsvoorstel in eerste instantie hadden ingediend, trekken hun handen ervan af. PvdA, GroenLinks en D66 willen het voorstel niet indienen voor de zogenoemde tweede lezing.

De Kamerleden Gijs van Dijk (PvdA) en Nevin Özütok (GroenLinks) zeiden tegen Nieuwsuur dat ze het bindend referendum niet meer verdedigen. Later sloot Rob Jetten (D66) zich erbij aan.

Oekraïne

Van Dijk en Özütok zouden het voorstel verdedigen in de Tweede Kamer, maar zijn teruggefloten door hun partijen. Die willen hun eigen voorstel niet meer ondersteunen na de verwarring rond het Oekraïne-referendum: de uitslag van het referendum werd door diverse betrokkenen verschillend uitgelegd en uiteindelijk kwam het kabinet met een nieuwe goedkeuringswet voor het verdrag tussen de EU en Oekraïne. Die is door de Tweede Kamer aangenomen, maar of de Eerste Kamer ook akkoord gaat, is nu, ruim een jaar na het referendum, nog niet zeker.

De partijen zeggen geen behoefte meer te hebben aan een nog verdergaand instrument dan het raadgevend referendum. Toen PvdA en GroenLinks afhaakten, zag D66 er geen heil in alleen verder te gaan.

Tweederdemeerderheid

Het voorstel om een bindend referendum in te voeren werd al in 2005 ingediend bij de Tweede Kamer. Beide Kamers gingen al met een gewone meerderheid akkoord. Maar omdat het hier een wijziging van de grondwet betreft, moet het voorstel na verkiezingen nog een keer door beide Kamers, maar nu met tweederdemeerderheid.

Door het afhaken van de partijen is die tweederdemeerderheid er zeker niet meer.

Voor het eerst

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak, voorstander van het bindend referendum, heeft al gezegd dat hij het voorstel nu wel wil verdedigen.

Het is voor het eerst in de parlementaire geschiedenis dat initiatiefnemers van een grondwetswijziging zich terugtrekken voor de verdediging in de zogeheten tweede lezing.

Morgen debatteert de Eerste Kamer met premier Rutte en minister Koenders over het verdrag tussen de EU en Oekraïne. De uitslag in de senaat staat nog niet vast. Het CDA speelt een sleutelrol: die partij was in de Tweede Kamer tegen, maar mogelijk zal een aantal CDA'ers in de Eerste Kamer het verdrag wel steunen, wat voldoende zou zijn om het door de senaat te loodsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl