Oppositie niet onder de indruk van Ruttes hartekreet over Oekraïne
De politieke leiders Buma (CDA), Pechtold (D66) en Klaver (GL) zien geen reden om hun standpunt over het Oekraïne-referendum te veranderen na de emotionele oproep van premier Rutte. Rutte wil hun steun om toch een handtekening onder het verdrag te kunnen zetten.
De oppositie wil dat Rutte het eerst met de andere EU-landen eens wordt over aanpassingen van het verdrag met Oekraïne en dat daarna aan de Kamer voorlegt, maar dat is volgens Rutte niet mogelijk als hij in Brussel geen zekerheid kan bieden dat die aanpassingen ook worden goedgekeurd door het Nederlandse parlement.
Buma is daar niet gevoelig voor: "Wij blijven bij ons standpunt dat we het kabinetsbesluit afwachten en dan ons oordeel vellen." Pechtold vindt dat Rutte de lastige uitslag van het referendum aan zichzelf te danken heeft. "Wat zich nu wreekt, is dat Rutte geen campagne heeft gevoerd en Nederland niet tijdig heeft meegenomen in de gevolgen van de uitslag."
Pechtold voegt daaraan toe dat hij niet blind is voor de argumenten van Rutte. Maar hij wil bewijs zien van de afspraken die Rutte met de Europese regeringsleiders heeft gemaakt over wijzigingen in het verdrag. "Want tot nu toe is mij dat niet duidelijk geworden."
Ook op Klaver heeft de hartekreet van Rutte weinig effect. "Ik zie vooralsnog onvoldoende redenen om het advies van de kiezers naast me neer te leggen." Hij acht de kans klein dat GroenLinks nog van standpunt verandert.
Zeventien zetels
Rutte probeert al een tijdje een oplossing te vinden die recht doet aan het 'nee' van de kiezers, maar waarbij Nederland het verdrag met Oekraïne toch ondertekent. Daarvoor heeft hij steun van een meerderheid in de Eerste Kamer nodig, en zonder CDA, D66 en GroenLinks wordt dat heel lastig. VVD en PvdA komen zeventien zetels te kort.
Op zijn persconferentie riep Rutte vanmiddag alle individuele leden van de Eerste Kamer op hem te steunen, ook als dat tegen de mening van hun eigen partij ingaat. Volgens Rutte is de handtekening van Nederland onder het Oekraïne-verdrag nodig voor Europese eensgezindheid tegen de agressie van Rusland.
Bereid te kruipen
Dat het een lastig politiek moment voor hem is, steekt Rutte niet onder stoelen of banken. "In ruil voor die zeventien zetels ga ik 'I have sinned, my Lord' zeggen op tv, als het helpt”, zegt Rutte bij radioprogramma Met het oog op morgen.
Dit weekend gaat hij nog proberen Buma, Pechtold, Klaver en leden van de Eerste Kamer over te halen. “Ik ben bereid overal naartoe te kruipen, omdat ik geloof dat het moet.”
Met het oog op morgen wordt uitgezonden op NPO Radio 1 na 23.00 uur.