Aangepast

'Door chaos bij NFI zitten mensen langer vast dan noodzakelijk'

Miscommunicatie, achterdocht, voortdurende conflicten en gebrek aan vertrouwen en eerlijkheid. Een vernietigend rapport over het Nederlands Forensisch Instituut, het NFI, legde deze week de vinger op een zere plek in de strafrechtketen. Volgens onderzoek van een extern bureau blijkt dat er veel mis is met de manier waarop het management en het personeel met elkaar omgaan.

"Het NFI staat aan de rand van de afgrond. We lopen net langs het randje. Bezuinigingen zijn slecht onderbouwd en kunnen rampzalige gevolgen hebben", zegt Marnix Hoitink voorzitter van de ondernemingsraad.

Veel mis met werksfeer en cultuur bij NFI

Het onderzoek werd ingesteld nadat in 2015 spanningen waren ontstaan tussen de algemeen directeur en de ondernemingsraad, mede door grote bezuinigingen. De ondernemingsraad is bang dat door de bezuinigingen en reorganisatieplannen er minder misdaden worden opgelost.

"We moeten continu vechten om aan een minimale kwaliteit te voldoen", zegt Hoitink. Er zijn veel gedreven werknemers, maar de organisatie maakt het moeilijk. De werkdruk is hoog en er is een continu tekort. De politie is ontevreden en laat dat ook blijken. Het risico op fouten is onnodig groot."

Een paar maanden geleden kwam al naar buiten dat werknemers van de afdeling dna-onderzoek bang zijn voor missers door overbelasting.

Volgens Hoitink wordt door chaos de rechtsgang in zaken vertraagd. "Mensen blijven daardoor langer vastzitten dan strikt noodzakelijk." Omgekeerd zou het volgens Hoitink ook kunnen dat verdachten langer vrij rond blijven lopen.

Hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen beaamt dat. Hij legt uit dat de politie en het NFI sterk afhankelijk zijn van elkaars werk. "Dus als het NFI lang met rapporten wacht, kan het rechercheteam niet verder en wordt het vaak ontbonden. De lange productietijden bij het NFI zorgen er ongetwijfeld voor dat er mensen onterecht vrij rondlopen."

De hoogleraar ziet de kwaliteit van het instituut achter uit hollen. "Als wetenschappelijk instituut moet je ook meedraaien in de wetenschappelijke wereld. Maar dat is allemaal wegbezuinigd bij het NFI. Er worden bijvoorbeeld geen normale rapporten meer geschreven, alleen nog verkorte rapporten die advocaten niet begrijpen."

Geschrokken

Algemeen directeur Reinout Woittiez legde naar aanleiding van de resultaten afgelopen woensdag zijn functie neer. Hij wil de organisatie "de ruimte geven om de benodigde stappen te zetten richting de toekomst".

Minister Stef Blok is geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek. Hij zegt dat het NFI ongelooflijk belangrijk is bij het opsporen en vervolgen van misdadigers. De problemen zijn volgens hem "ernstig, stug en al van zeer lange duur". Hij wil dat alle medewerkers samen werken aan een gezondere organisatie.

Gesprek met Hoitink en Van Koppen in Nieuwsuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl