Aangepast

'Bij deze mensen durft familie niet eens in de buurt te komen'

  • Machteld Veen

    Redacteur Nieuwsuur

  • Machteld Veen

    Redacteur Nieuwsuur

"Voor deze mensen is absoluut professionele zorg nodig. Dit zijn mensen waarbij de familie niet eens meer in de buurt durft te komen." Bestuurder Kees Erends van ’s Heeren Loo herkent de plaatsingsproblematiek van verstandelijk beperkten zoals die gisteren in Nieuwsuur werd geschetst.

Ook zijn instelling – een van de grootste van Nederland – heeft een forse wachtlijst. "Wij hebben 143 mensen op een wachtlijst staan en dat zijn allemaal acute situaties."

'Bij deze mensen durft familie niet eens in de buurt te komen'

Erends denkt dat de schatting van 500 wachtenden van cliëntenorganisatie MEE nog aan de voorzichtige kant is. Teken aan de wand is de forse wachtlijst voor zijn eigen organisatie.

"Dat zijn mensen die thuis wonen of op een plek in een andere instelling zitten die niet goed is voor hen. Het liefst zou ik meteen plaats voor ze hebben, maar zo snel is dat niet te regelen", zegt Erends.

In Nieuwsuur bleek gisteren dat er een grote groep verstandelijk beperkten is voor wie er geen plek is. De instellingen zitten vol of kunnen geen passende zorg bieden.

Volgens bestuurder Erends heeft dat verschillende oorzaken. "Er is jarenlang op gestuurd om cliënten in de maatschappij te laten leven en niet in instellingen. Maar deze mensen trekken dat simpelweg niet, waardoor ze weer aankloppen bij instellingen. Daarnaast mochten wij lang niet uitbreiden en is het heel lastig om geschikt personeel voor onze locaties te vinden."

Zorgkantoor Noordoost Brabant is een van de zorgkantoren die onderhandelen met instellingen over hoeveel geld er is voor plekken. Jessica Diepenhorst van het zorgkantoor herkent de schrijnende verhalen.

"We proberen in contact te komen met deze mensen om te kijken hoe we het hen wat kunnen verlichten, het liefst natuurlijk definitief. Maar er zijn helaas altijd cliënten die voor hun gevoel te lang moeten wachten. Het netwerk raakt overbelast. Dat vinden wij heel erg vervelend."

Er is ontzettend weinig financiële ruimte.

Kees Erends, bestuurder van 's Heeren Loo

Volgens Diepenhorst moeten zorgkantoren beter op zoek naar een passende plek buiten de eigen regio. Er is volgens haar geen financieel probleem. "Er is geld voor deze cliënten en als er uitbreiding nodig is zijn daar ook de middelen voor."

Onzin, zegt bestuurder Erends van 's Heeren Loo. "Ook als wij nu die 143 cliënten op zouden nemen hebben we geen enkele garantie dat we daar geld voor krijgen. Er is ontzettend weinig financiële ruimte."

Erends roept dan ook een nieuwe regering op om geld vrij te maken voor de verstandelijk gehandicaptenzorg. "Ik vind dat er landelijk op alle niveaus meer commitment moet zijn. Wij willen het wel doen en er zijn ook andere instellingen die het willen doen, maar je moet wel de mogelijkheden geven."

Onacceptabel

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die toezicht houdt op de Zorgkantoren, noemt het onacceptabel dat deze mensen geen passende zorg ontvangen. De NZa wil nog deze week horen van de betrokken Zorgkantoren welke stappen zij hebben genomen om de situatie op te lossen.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt in een reactie dat het om een kleine groep mensen gaat met complexe problematiek waarvoor vaak geen standaard zorgaanbod is. Het ministerie is in overleg over betere samenwerking met zorgkantoren en zorginstellingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl