Een tiener in een tuigje aan de muur. De beelden van de 18-jarige verstandelijk gehandicapte Brandon werden in 2011 door de EO uitgezonden en zorgden voor grote ophef.
De jongen zat al jarenlang af en toe vast aan de muur geketend in zorginstelling ’s Heeren Loo. Het was een dieptepunt voor de instelling maar zorgde ook voor een nieuwe manier van omgaan met deze 'zware' groep cliënten. Het was het begin van de Very Intensive Care-units (VIC).
Gebrek
Deze VIC’s zien er een beetje uit als vakantiebungalows. Er wonen kleine groepjes cliënten met veel begeleiders op een groot, groen terrein in Ermelo.
Niet alleen ’s Heeren Loo heeft VIC’s, ze zijn er ook op andere plekken in het land. Toch is er een gebrek aan dit soort gespecialiseerde plekken voor ernstig verstandelijk beperkten met gedragsproblemen.
Het probleem is dat deze zorg veel geld kost en het lastig is om voldoende gespecialiseerd personeel te vinden. "We hebben twee personeelsleden op elke woning van vier cliënten nodig", zegt directeur Kees Erends van 's Heeren Loo.
"Op het moment hebben we veel vacatures open staan waarvoor we niemand kunnen vinden. Nu zijn we zelf maar begonnen om ons personeel specifiek op te leiden." Desondanks heeft ’s Heeren Loo al eerder locaties moeten sluiten vanwege het personeelsgebrek.
Brandon
Met Brandon gaat het overigens goed: hij werd overgeplaatst naar een instelling in Sliedrecht waar hij veel meer buiten is: hij sport, knutselt en doet klusjes bij een voetbalclub.