Aangepast

Wat heeft het debat over de Teevendeal opgeleverd?

Naast het nieuws dat minister Ard van der Steur de eer aan zichzelf houdt, was het debat vooral een opsomming van al bekende feiten over de Teevendeal.

En er was toch ook nog een nieuwtje. Zo bleek vandaag dat vijf ambtenaren bij het ministerie van Algemene Zaken ook wisten van de mail, waarin van der Steur als kamerlid de toenmalige minister adviseerde dat bepaalde passages “kwetsbaar” waren.

D66-leider Alexander Pechtold toonde zich verbaasd dat dit debat nodig bleek om deze nieuwe informatie boven water te krijgen.

PvdA

Verder vielen een aantal zaken op tijdens het debat. Coalitiegenoot Partij van de Arbeid hield zich wat op de vlakte. Of daar een afspraak met de VVD aan ten grondslag lag is nog onduidelijk, maar fractievoorzitter Kuiken beperkte zich tot een paar korte interrupties.

Samenvatting van het debat over de Teevendeal

Premier Rutte was wel vooraf op de hoogte van het voorgenomen aftreden van zijn bewindsman op justitie. Hij bleef het hele debat door vierkant achter zijn VVD-minister staan en omhelsde hem ook na het besluit om de handdoek te gooien.

'Deze strijd was niet meer te winnen'

"Oordeel al geveld"

Voor de oppositie bleek het vertrouwen in de minister toch te zeer aangetast. Minister Van der Steur liet weten dat hij eraan hechtte om toch in de Kamer verantwoording af te leggen. “Maar ik zie, ik merk en ik voel dat mijn antwoorden er niet toe doen. Want velen hebben het politieke oordeel al lang geveld."

Ard van der Steur stapt op tijdens debat Teevendeal

Met het opstappen van de minister zijn nu uiteindelijk vier prominente VVD-politici gestruikeld over de bonnetjesaffaire en de Teevendeal. Eerder waren dat minister van Justitie Ivo Opstelten, zijn staatssecretaris Fred Teeven en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Minister Blok zal volgens bronnen in Den Haag van Wonen en Rijksdienst overstappen naar Justitie en veiligheid en daarmee Ard van der Steur opvolgen.

'Hoe een kleine leugen steeds groter werd'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl