SP-leider Emile Roemer noemde het debat met Ard van der Steur vandaag: het zesde functioneringsgesprek. Want de VVD-minister lag al eerder onder vuur.
Op de Teevendeal sneuvelden behalve Van der Steur drie andere VVD-prominenten: minister van Justitie Ivo Opstelten, zijn staatssecretaris Fred Teeven en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Onder haar verantwoordelijkheid ging een brief van een anonieme klokkenluider over de Teevendeal door de papierversnipperaar. Ook voor Van der Steur gold dat het dossier hem maar bleef achtervolgen.
En er waren meer momenten waarop de minister botste met de Tweede Kamer. Terugblikkend 'Sorry' lijkt zo langzamerhand het kernbegrip van zijn ministerschap.
In juni 2015 moet de minister zijn excuses aanbieden namens het kabinet voor de opeenstapeling van blunders van politie, zorgverleners en vooral het Openbaar Ministerie (OM) in de zaak Bart van U., die later is veroordeeld voor de moord op oud-minister Els Borst en zijn eigen zus.
Excuses
Ook in de afwikkeling van de ramp met MH17 gaat het fout. In januari 2016 moet Van der Steur zijn excuses aanbieden aan forensisch expert George Maat die door de minister uit het identificatieteam van vlucht MH17 was gehaald. Van der Steur had het "buitengewoon ongepast en smakeloos" genoemd dat Maat voor studenten van de Universiteit Maastricht een lezing had gegeven over zijn onderzoek naar MH17-slachtoffers.
Uit een politierapport blijkt echter dat Maat niets te verwijten valt. Hij eist excuses en eerherstel en krijgt die. "Ik heb mij te veel door emoties laten leiden", aldus Van der Steur vorig jaar.
Boetekleed
Een nieuw incident speelt zich af nadat er een foto opduikt van Volkert van der G. - de moordenaar van Pim Fortuyn - tijdens zijn proefverlof. Van der Steur is verbolgen maar moet later toegeven dat de foto door toedoen van het Openbaar Ministerie in de krant is beland en dus trekt hij opnieuw het boetekleed aan. D66 geeft de minister een 'gele kaart'.
In april 2016 komt Van der Steur in het nauw als blijkt dat de terrorist Ibrahim el-Bakraoui - de zelfmoordterrorist die door Turkije werd uitgezet naar Nederland en zichzelf op vliegveld Zaventem opblies - via Nederland ongehinderd verder kon reizen.
Een week voor de aanslag in België had niet de FBI - zoals Van der Steur de Kamer vertelde - maar de politie in New York Nederland voor El-Bakraoui gewaarschuwd. Van der Steur: "Ik had er meer bovenop moeten zitten", en geeft in een brief toe dat hij een fout heeft gemaakt in zijn informatievoorziening aan de Tweede Kamer.
De oppositie vindt zijn optreden klungelig en de PVV, SP, GroenLinks en een paar kleine partijen zeggen het vertrouwen in hem op.
Ongepast
En dan is er nog een privéfeestje in de Nederlandse residentie in Parijs, dat Van der Steur organiseert zonder er voor te betalen. In de residentie, een stijlvol herenhuis uit 1718, kondigt de bewindsman zijn verloving aan. De Kamer vindt het privégebruik van staatseigendom ongepast, maar Van der Steur verdedigt zich omdat hij zelf de rekening heeft betaald voor de catering en musici bij de bijeenkomst.