Reuters
Aangepast

Berlijn rouwt na aanslag kerstmarkt

Een dag na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn heeft Islamitische Staat de aanslag opgeëist. De terreurorganisatie meldt via het IS-persbureau Amaq dat de man die in een vrachtwagen de kerstmarkt op reed een strijder van IS is. De verdachte die eerder werd opgepakt, is vrijgelaten door gebrek aan bewijs.

Er liggen nog 25 mensen in het ziekenhuis. Veertien van hen zijn volgens de politie zwaargewond. Eerder vandaag konden 24 mensen naar huis.

In de Gedächtniskirche in Berlijn werden de slachtoffers van de aanslag vanavond herdacht met een mis. De kerkdienst werd bijgewoond door tal van hoogwaardigheidsbekleders, onder wie bondskanselier Angela Merkel, bondspresident Joachim Gauck en de Berlijnse burgemeester Michael Müller.

Berlijn rouwt na aanslag kerstmarkt

Merkel is ontzet, geschokt en verdrietig door de aanslag. Ze benadrukte dat duidelijk moet worden wat er precies is gebeurd. De aanslag met de vrachtwagen is volgens haar een onbegrijpelijke daad, die zo hard mogelijk gestraft moet worden. De bondskanselier noemt het weerzinwekkend als de dader inderdaad een vluchteling is.

"Het is boeiend dat Merkel niet eens opriep tot bezinning of waarschuwde voor te vroeg oordelen", zegt politiek presentator Wulf Schmiese. "Ze is er toch stil van overtuigd dat het iemand kan zijn die hier als vluchteling is gekomen. Nu gebeurt alles in openheid. Wij weten niet wie het is en zij ook niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl