Bloemen bij de plek waar een vrachtwagen op een kerstmarkt inreed
Aangepast

'Dader Berlijn vinden is als zoeken naar speld in hooiberg'

Onze correspondent Jeroen Wollaars beantwoordde vanmiddag een aantal van jullie vragen tijdens een live Q&A op Facebook. Een aantal antwoorden staan hieronder uitgewerkt.

Worden er nu extra maatregelen genomen in Berlijn?

"In het straatbeeld zie je dat agenten beter uitgerust erop uitgaan. Ze dragen kogelwerende vesten en lopen met grote machinegeweren rond. En er is nu natuurlijk veel discussie over meer bewaking van bijvoorbeeld kerstmarkten. Maar ook over andere plekken waar veel mensen samenkomen, zoals een belangrijke voetbalwedstrijd."

"Mensen vragen zich af of je bijvoorbeeld betonblokken rond zo'n kerstmarkt moet neerzetten, om te voorkomen dat iemand er met een auto of vrachtwagen op kan rijden. Dat hebben ze in Düsseldorf wel al gedaan, maar in Berlijn niet. Daar wordt nog over gepraat. Maar er wordt ook gezegd: iemand die echt wil, kan ook over zo'n blok heen rijden, of erlangs. Daar worstelen ze mee, maar het is een vraag die leeft."

Weet de politie al wie de dader is?

"Nee, de autoriteiten hebben geen idee. Men gaat ervan uit dat de man die gisteren is opgepakt niet de chauffeur van de vrachtwagen is. We moeten er rekening mee houden dat deze man er niets mee te maken heeft. Dat is natuurlijk echt een probleem. Achttien uur lang zijn politie, justitie en media ervan uitgegaan dat de verdachte was opgepakt en dat het ook veilig was. Maar dat is dus niet zo."

Is er een duidelijk signalement of is het zoeken naar een speld in de hooiberg?

"Dat laatste. De politie heeft gezegd dat ze op dit moment niet weten in welke richting ze moeten zoeken. Ze hebben burgers gevraagd om filmpjes op te sturen waar mogelijk op te zien is wie er uit die vrachtwagen springt. Ze hebben bewakingsbeelden opgevraagd van zo'n beetje elke camera die in de buurt hangt. Ook om te zien of ze op een of andere manier een signalement kunnen krijgen."

"En ze gaan natuurlijk alle sporen van die vrachtwagen na. Die vrachtwagen is uitgerust met een gps-systeem, dus ze kunnen zien waar hij is geweest, waar hij langere tijd heeft stilgestaan en waar hij is gekaapt. En ook naar die plekken zullen ze toegaan en beelden opvragen. Maar op dit moment hebben ze geen idee."

Hoe is de sfeer op de kerstmarkten?

"Hoewel veel Duitse politici zeggen dat het leven gewoon door moet gaan, hebben ze in Berlijn uit respect voor de slachtoffers besloten om bijna alle kerstmarkten gesloten te houden. En als ze morgen weer opengaan, zal het allemaal een tandje minder vrolijk en uitbundig zijn."

"Die sfeer zien we nu ook in de rest van Duitsland. In Düsseldorf was het bijvoorbeeld leeg. Kerstmarkten in Duitsland worden écht heel goed bezocht. Het is een traditie. Je gaat er met je collega's naartoe, drinkt er na je werk wat en het is een plek waar veel toeristen op afkomen. Veel mensen blijven liever even thuis in plaats van gezellig feest te vieren."

Kan ik nog naar Berlijn?

"Ik vind het moeilijk om daar een advies over te geven, omdat je jezelf ergens veilig moet voelen. Dat moet je zelf beslissen."

"Ik kan wel zeggen wat ik doe: ik voel me hier veilig, ik ga hier veilig over straat. Als ik hier op vakantie was, zou ik gewoon naar musea gaan, ik zou uitgaan of in cafeetjes gaan zitten."

"Wat ik wel zou doen: grote mensenmassa's proberen te vermijden. Maar dat is heel persoonlijk. Ik zou me ook niet heel erg senang voelen op een kerstmarkt. Aan de andere kant: terwijl ik dit zeg, realiseer ik me ook dat dit precies is wat 'ze' willen. En misschien is de enige manier wel om met terrorisme om te gaan, gewoon zeggen: 'Luister, als ik zin heb in een kerstmarkt, dan ga ik naar kerstmarkt.' Maar dat is misschien iets waar je overheen moet stappen. Dat moet je voor je zelf beslissen."

De hele Q&A kan je hier terugzien:

Deel artikel: