1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS NieuwsAangepast

Verdachte Berlijn mogelijk niet chauffeur van vrachtwagen

De verdachte die is opgepakt voor de aanslag in Berlijn is mogelijk niet de chauffeur van de vrachtwagen. Dat hebben de politie en de Duitse justitie gezegd op een persconferentie. "Het onderzoek loopt nog", zei politiechef Klaus Kandt.

De politie houdt er rekening mee dat de dader of daders nog vrij rondlopen. Berichten dat de dader nog voortvluchtig is, werden aan het begin van de middag gemeld door de krant Die Welt. Die baseert zich op een bron bij de politie die zegt: "We hebben de verkeerde." De dader zou bovendien nog gewapend kunnen zijn.

Politie Berlijn: is de verdachte wel de dader?

De man die is opgepakt spreekt tegen dat hij erbij betrokken was. Hij werd gisteravond zo'n twee kilometer van de kerstmarkt aangehouden.

De Duitse justitie gaat uit van een terroristische aanslag, maar laat nog in het midden of sprake is van een radicaal-islamitische achtergrond. Het doel van de aanslag en de manier waarop die werd uitgevoerd wijzen daar wel op, maar we moeten alle opties openhouden, zei de hoofdofficier vanmiddag.

Gevraagd waarom de Berlijnse kerstmarkt niet beveiligd was door middel van betonblokken zei het hoofd van de politie Kandt dat ze er geen vesting van wilden maken en dat het ondoenlijk is om alle risico's uit te sluiten. "Er zijn zo veel doelen. Er blijft een risico."

Asielzoeker

De man die vastzit, is op 31 december 2015 binnengekomen in Duitsland. Volgens minister De Maizière van Binnenlandse Zaken komt hij waarschijnlijk uit Pakistan. Hij bevestigde daarmee berichten die al door verschillende media werden gebracht.

De man dook in februari op in Berlijn. Hij is een asielzoeker en komt niet voor op de lijst van terrorismeverdachten.

Bij de aanslag kwamen twaalf mensen om het leven. Zes van hen, allen Duitsers, zijn geïdentificeerd. Er zijn 48 mensen gewond geraakt, van wie achttien er slecht aan toe zijn.

Bijrijder

De Maizière bevestigde dat de man op de bijrijdersstoel van de vrachtwagen is doodgeschoten. Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht.

Volgens Duitse media is de man de Poolse chauffeur van de vrachtwagen. Mogelijk is hij door de dader van de aanslag ontvoerd, of doodgeschoten toen de dader zijn vrachtwagen stal.

Het vuurwapen waarmee de chauffeur is doodgeschoten, is nog niet gevonden. De Maizière zei verder dat het heel belangrijk is dat de Duitsers zich niet van hun stuk laten brengen door de aanslag.

"We mogen onze open manier van samenleven niet verliezen. Als we wijken, dan hebben de vijanden van de vrijheid gewonnen", zei hij.

Merkel bezoekt kerstmarkt na aanslag

Herdenkingsdienst

Burgemeester Müller van Berlijn spreekt van "weer een aanslag op onze vrijheid, ons leven". Vanavond na zessen is er een korte herdenkingsdienst bij de Gedächtniskirche, dicht bij de plek van de aanslag. Ook is er vanavond een bijeenkomst bij de Brandenburger Tor.

In Berlijn en andere Duitse steden worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen; er worden onder meer betonblokken geplaatst om te voorkomen dat verkeer kan inrijden op kerstmarktbezoekers. Ook worden agenten zwaarder bewapend, onder meer met machinegeweren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl