AFP

Bondskanselier Merkel is ontzet, geschokt en verdrietig door de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. Op een persconferentie zei ze dat het een moeilijke dag is.

Merkel benadrukte dat duidelijk moet worden wat er precies is gebeurd. De aanslag met de vrachtwagen is volgens haar een onbegrijpelijke daad, die zo hard mogelijk gestraft moet worden.

Asielzoeker

De bondskanselier noemt het weerzinwekkend als de dader inderdaad een vluchteling is. Duitse media zeggen dat de man een Pakistaanse asielzoeker is, maar dat is nog niet bevestigd door de autoriteiten. 

"Het is voor ons erg moeilijk om ermee om te gaan als de dader in Duitsland om bescherming en asiel heeft gevraagd", zei Merkel.

"Het zou met name weerzinwekkend zijn voor de vele Duitsers die zich dagelijks bezighouden met de opvang van vluchtelingen en de vele mensen die daadwerkelijk onze bescherming nodig hebben en proberen om in dit land te integreren." 

Merkel: verbijsterd en diep bedroefd

Partijleider Horst Seehofer van de CSU, de zusterpartij van de CDU, heeft om een wijziging van het immigratiebeleid in Duitsland gevraagd.

"Wij zijn het aan de slachtoffers van de aanslag en de bevolking verplicht om het immigratie- en veiligheidsbeleid te heroverwegen", zei de Beierse premier.

Verantwoordelijk

Frauke Petry, die de AfD (Alternative für Deutschland) aanvoert, ging een stap verder in haar reactie. Zij stelt de regering direct verantwoordelijk voor de aanslag in Berlijn.

Duitsland is in haar ogen niet meer veilig, omdat bondskanselier Merkel de grenzen heeft laten openstaan.

Kabinetsoverleg

Het veiligheidskabinet van de bondsregering is vanochtend bijeengekomen voor spoedoverleg over de aanslag en de gevolgen ervan. Merkel was daarbij aanwezig.

Vanmiddag bezoekt zij de kerstmarkt in Berlijn om haar betrokkenheid te tonen bij de slachtoffers. In haar toespraak bedankte ze de hulpverleners voor hun inzet.

STER reclame