NOS NieuwsAangepast

Berlijn herdenkt slachtoffers met kerkdienst

In Berlijn zijn de slachtoffers van de aanslag op een kerstmarkt herdacht met een mis in de Gedächtniskirche. De kerkdienst werd bijgewoond door tal van hoogwaardigheidsbekleders, onder wie bondskanselier Merkel, bondspresident Gauck en de Berlijnse burgemeester Müller.

Müller sprak van een onmenselijke aanslag en herhaalde dat in zijn stad geen plek is voor haat en terreur. "Laten we doen wat we tot nu toe altijd hebben gedaan", zei hij tegen de Berlijnse bevolking. "Laten we zij aan zij staan."

In de kerk zaten ook Duitse kerkleiders en vertegenwoordigers van moslimorganisaties. In korte toespraken riepen zij op tot verdraagzaamheid.

Herdenking aanslag in de Gedächtniskirche

De Gedächtniskirche staat op hetzelfde plein als de kerstmarkt die gisteravond het doelwit was van de aanslag. In en rond de kerk is het al de hele dag druk. Binnen ligt een condoleanceregister en buiten worden bloemen gelegd en kaarsjes aangestoken.

Ook Merkel legde vanmiddag een witte roos bij de plek van de aanslag.

Merkel bezoekt kerstmarkt na aanslag

Een dag na de aanslag liggen nog 25 mensen in het ziekenhuis. Veertien van hen zijn volgens de politie zwaargewond. Eerder vandaag konden 24 mensen naar huis.

De Brandenburger Tor werd aan het begin van de avond verlicht in de Duitse driekleur. De komende uren wordt ook de vlag van Berlijn op het beroemde bouwwerk geprojecteerd.

  • Reuters
    De Brandenburger Tor in de kleuren van de Duitse vlag
  • Reuters
    De Berlijnse vlag, met de 'Berliner Bär', wordt ook geprojecteerd

Gisteravond reed een vrachtwagen in op een kerstmarkt in het winkelgebied van West-Berlijn. Er vielen twaalf doden en tientallen gewonden.

Een man die kort na de aanslag werd opgepakt en werd aangezien als bestuurder van de truck, ontkent iedere betrokkenheid. De politie houdt er rekening mee dat de daadwerkelijke chauffeur nog op de vlucht is. Vanavond werd besloten dat de aangehouden man wordt vrijgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl