De vrachtwagen die werd gebruikt bij de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn
NOS NieuwsAangepast

Verdachte aanslag Berlijn vrijgelaten

De man die vastzat voor betrokkenheid bij de aanslag in Berlijn is vrijgelaten. De Duitse autoriteiten zeggen dat ze niet genoeg bewijs hebben om de 23-jarige Pakistaanse asielzoeker vast te houden.

De man heeft een uitgebreide verklaring afgelegd en ontkend dat hij de bestuurder was van de vrachtwagen die gisteren inreed op een kerstmarkt. In een reactie daarop liet de Duitse politie vanmiddag al weten rekening te houden met het scenario dat de werkelijke dader nog vrij en gewapend rondloopt.

Bloed

Ooggetuigen hebben de Pakistaanse asielzoeker niet van de truck zien weglopen en forensische onderzoekers hebben in de vrachtwagencabine ook geen sporen van de man gevonden. Verder had hij geen bloed op zijn kleding of huid, terwijl de cabine vol bloed zat.

De man werd gisteravond kort na de aanslag in een park op zo'n anderhalve kilometer van de kerstmarkt aangehouden. Dat gebeurde op basis van een getuigenbeschrijving van de man die uit de cabine sprong en vluchtte. Volgens de Duitse wet moest er binnen een dag na de aanhouding een besluit worden genomen over de voorlopige hechtenis van de man.

'Weinig aanknopingspunten'

Een uur na zijn vrijlating heeft Islamitische Staat de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De dader loopt zeer waarschijnlijk nog vrij rond. "Pas vanmiddag sloeg bij de politie de twijfel toe", zegt NOS-correspondent Jeroen Wollaars over het onderzoek. "Dat betekent dat de dader zestien uur de tijd heeft gehad om te vluchten of onder te duiken."

Voor zover bekend heeft de politie nu geen verdachte in het vizier. "De hoofdcommissaris zei vanmiddag: als deze verdachte niet de dader is, dan hebben we weinig aanknopingspunten meer. En dat is nu dus de situatie", aldus Wollaars.

Waakzaam

De politie heeft ook nog niet het vuurwapen gevonden waarmee de Poolse vrachtwagenchauffeur is gedood die op de bijrijdersstoel is gevonden. De bevolking is opgeroepen zeer waakzaam te zijn en verdachte situaties meteen te melden bij een speciale tiplijn.

De aanslag met een vrachtwagen eiste twaalf levens, onder wie dat van de Poolse vrachtwagenchauffeur. Ook raakten tientallen mensen gewond, van wie er nog 25 in het ziekenhuis liggen. Zes van de doden zijn Duitsers. De vijf anderen zijn nog niet geïdentificeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl