In het asielzoekerscentrum in Hoogeveen heerst onder vluchtelingen uit Mosul geen jubelstemming over de aanval op de stad. Ze maken zich grote zorgen over hun familie en vrienden die daar nog zitten.
"Onze buren en familieleden zitten daar nog. Maar ze hebben geen internet, we kunnen geen contact maken. Dus we weten niet wat er precies gebeurt. Dat is heel akelig", vertelt Ahmed al Hameed.
Volgens Abdulaziz Khadir, die na de val van Mosul in 2014 is gevlucht, worden de inwoners van Mosul als menselijk schild gebruikt. "Islamitische Staat dwingt onschuldige mensen naar voren om die als schild te gebruiken."
De aanval op Mosul is gisteren ingezet door een coalitie van verschillende landen. Het is het laatste grote bolwerk van IS in Irak. De strijd kan weken, zo niet maanden, duren. IS-strijders hebben zich in de stad ingegraven.
De Koerden willen de valleien, de sjiieten het zuiden en de soennieten worden de dupe.
Bij de slag om Mosul wordt het Iraakse leger bijgestaan door de peshmerga, Iraaks-Koerdische strijders, maar ook door PKK-strijders. Daarnaast vechten diverse soennitische en sjiitische milities mee.
Hoewel Al-Hameed blij is dat IS wordt verdreven, vertrouwt hij de verschillende strijdgroepen niet. "Die groepen streven niet hetzelfde doel na. Iedereen heeft daar zijn eigen belang. Dat is het probleem." Khadir is het daar mee eens. "De Koerden willen de valleien in handen krijgen. De sjiieten willen het zuiden. De soennieten en het de minderheden worden de dupe."
Ook Zakariya Qasim ziet de toekomst van Mosul somber in. "Weet u wat politici willen? Ze willen niet dat de bevrijding resulteert in eenheid. Ze zaaien verdeeldheid en streven alleen hun eigen belang na. Alleen hun eigen belang, niet het algemene belang van het volk. De inwoners van Mosul worden vergeten."
In Parijs is donderdag internationaal overleg over de toekomst van Mosul.