Aangepast

'Niemand is klaar voor grote aantallen vluchtelingen uit Mosul'

De slag om de stad Mosul in Irak is begonnen. Afgelopen nacht is het offensief gestart om de stad te heroveren op Islamitische Staat. Al maanden wordt gesproken over een aanval op de tweede stad van het land. Het is het laatste grote bolwerk van IS in Irak.

Volgens correspondent Sander van Hoorn is het lastig te zeggen hoe de militaire operatie, waaraan verschillende partijen meedoen, vordert. "Het lijkt op dit moment voorspoedig te gaan. Kleine dorpjes rond de stad worden ingenomen. Maar dat zagen we de afgelopen tijd meer."

Hij benadrukt dat de gevechten plaatsvinden in dorpjes die nog op grote afstand van Mosul liggen. "Er is nog veel onduidelijk. Zijn deze dorpjes verlaten door IS en kunnen ze daardoor relatief makkelijk worden ingenomen? Is er in de volgende dorpjes wel meer weerstand? Wat zegt dat allemaal over de strijd om de stad zelf?"

Het is op meerdere fronten afwachten of er vluchtelingen komen vanuit Mosul en hoeveel. Niemand is er klaar voor.

Sander van Hoorn

In de stad Mosul leven nog zo'n anderhalf miljoen burgers. Van Hoorn heeft gehoord dat mensen bang zijn. "Ze blijven binnen. Vanwege de bombardementen en beschietingen, maar ook vanwege de verstikkende rookwolken die boven de stad hangen." IS heeft namelijk de olievelden rond Mosul in brand gezet.

"Veel mensen willen vluchten wanneer het veilig is, maar wanneer dat kan is niet duidelijk." Volgens Van Hoorn is er namelijk niet nagedacht over veilige doorgangen voor de bevolking. "Daar zijn geen afspraken over gemaakt. Mensen kunnen niet zomaar weg."

Ook zijn er onvoldoende opvangkampen. "Er is plek voor 70.000 mensen, maar dat kan het tienvoudige worden. Het is op meerdere fronten afwachten of er vluchtelingen komen vanuit Mosul en hoeveel. Niemand is er klaar voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl