De Franse minister van Buitenlandse Zaken Ayrault
NOS NieuwsAangepast

Frankrijk organiseert top over toekomst Mosul

In Parijs is donderdag internationaal overleg over de toekomst van Mosul. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Ayrault moeten afspraken worden gemaakt over hoe het verder moet met de stad in het noorden van Irak, zodra IS er is verdreven.

Frankrijk belegt de top in samenwerking met Irak. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat weten dat minister Koenders donderdag ook bij het overleg is. Welke landen verder zijn uitgenodigd, is niet bekendgemaakt.

Minister Koenders

Koenders zegt dat nu alles is gericht op de bevrijding van Mosul, maar dat de fase daarna bepalend is voor de toekomst van de stad. Om mee te werken aan het formuleren van afspraken op politiek en humanitair gebied gaat hij donderdag naar Parijs.

De minister zegt dat Mosul na de herovering op IS zo snel mogelijk gestabiliseerd moet worden. Hij hoopt dat gevluchte burgers dan naar hun stad kunnen terugkeren.

Ayrault zei dat het aannemelijk is dat IS-strijders zich na een nederlaag in Mosul zullen terugtrekken naar de Syrische stad Raqqa. Het is volgens hem belangrijk om nu alvast te kijken hoe Islamitische Staat daar kan worden verslagen.

Islamitische Staat mag niet de tijd krijgen om te reorganiseren.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault

"Voor Raqqa zal eenzelfde methode nodig zijn als bij Mosul", zei Ayrault. Gisteren zette een coalitie onder leiding van Irak de aanval op die stad in.

Volgens Ayrault zal het tijd kosten en moeten politici het eens worden hierover, omdat het volgens hem niet zo mag zijn dat Islamitische Staat na Mosul de tijd mag krijgen zich te reorganiseren en nog gevaarlijker te worden. "We moeten onszelf voorbereiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl