Rookwolken ten oosten van Mosul
NOS NieuwsAangepast

Turkse gevechtsvliegtuigen voeren aanvallen op Mosul uit

De Turkse premier Yilderim zegt dat Turkse gevechtsvliegtuigen betrokken zijn geweest bij bombardementen op Mosul. Volgens hem maakten ze deel uit van de coalitie die gisteren de aanval op Mosul inzette.

Gisteren werd al bekend dat er 3000 door Turkije getrainde militairen deelnemen aan de aanval. Dat ligt gevoelig bij de Iraakse regering, die daar naar eigen zeggen nooit toestemming voor heeft gegeven.

Vorige week zei de Turkse president Erdogan dat Turkse troepen niet kunnen worden uitgesloten van de aanval op Mosul. Turkije wil voorkomen dat Mosul na het verdrijven van IS wordt overgenomen door sjiitische en Koerdische strijders en dat soennieten er verdreven zullen worden.

Protest

Vanwege de aanwezigheid van Turkse troepen hebben vele honderden Irakezen voor de Turkse ambassade in Bagdad geprotesteerd. Ze riepen onder meer "Turken eruit", en dat de "bezetters" moeten vertrekken.

Voor de ambassade staan veiligheidsmedewerkers om de betogers op afstand te houden.

Betogers bij de Turkse ambassade in Bagdad

Intussen zijn Iraakse en Koerdische troepen Mosul op zo'n twintig tot enkele tientallen kilometers genaderd. Mede dankzij luchtaanvallen op IS-doelen heeft de coalitie meerdere dorpen heroverd die in handen waren van Islamitische Staat.

Het is nog onduidelijk of de strijd volgens plan verloopt. Vanochtend maakte het Pentagon in Washington bekend dat de coalitie voorligt op schema. Later meldde een Iraakse commandant dat de opmars is onderbroken, omdat Koerdische peshmerga om meer tijd hebben gevraagd.

De slag om Mosul gaat verder...

Een Koerdische kolonel zei juist tegen persbureau AP dat zijn troepen aan de oostkant van Mosul hun doelen hebben bereikt en wachten op Iraakse troepen die onderweg zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl