'Mosul heroveren is één ding, IS verslaan is iets anders'
"Je ziet en hoort nog steeds veel Iraakse troepen die hier langstrekken op weg naar het front." Sander van Hoorn merkt in Erbil, 40 kilometer van Mosul dat de slag om Mosul is begonnen. "Het rook hier de hele dag naar brand. IS heeft de olievelden rond Mosul in brand gezet om de tegenstander het zicht te ontnemen en luchtaanvallen te hinderen."
De strijd in het noorden van Irak mag dan in een beslissende fase lijken te komen, de anderhalf miljoen burgers van Mosul zijn de stad nog niet in grote aantallen aan het ontvluchten. "Familieleden vertellen me dat de mensen binnen blijven, uit angst voor beschietingen, een invasie van de Irakezen en tegenacties van IS."
Als je even niet oplet, komen ze zo weer terug.
En waar moeten de mensen heen vluchten? " Vanuit het noorden, oosten en zuiden rukken de peshmerga's en het Iraakse leger, op. Dan loop je zo een kruisvuur in. Naar het westen ligt Syrië. Daar is IS de baas", zo verklaart de correspondent de aarzeling van burgers om Mosul nu te verlaten.
Bang
De herovering kan nog maanden gaan duren. "De omliggende dorpen zijn snel gevallen", zegt Van Hoorn. "Maar daar zijn wel tunnels aangetroffen, precies waar de Irakezen bang voor zijn." Bij eerdere veroveringen op IS bleek dat de islamisten zich daar soms in schuilhielden en wachtten totdat ze terug konden slaan.
De lokale bevolking staat nog niet juichend te wachten. "Er is weinig vertrouwen in de Iraakse regering. En eerder hebben we ook gezien hoe IS-strijders de grens over zijn gevlucht, om daarna weer terug te keren. "Aan de Syrische kant van de grens wordt IS niet zo hard aangepakt als hier in Irak. Je kunt de strijd om Mosul wel winnen, maar als je even niet oplet, komen ze zo weer terug."