Peshmerga strijders bij het begin van de strijd om Mosul
NOS NieuwsAangepast

Premier Irak: slag om Mosul begonnen

De slag om de stad Mosul in Irak is begonnen. Dat heeft de Iraakse premier Abadi op de staatstelevisie bekendgemaakt. Hij verscheen in uniform op tv, geflankeerd door zijn militaire adviseurs.

"De troepen die jullie bevrijden, hebben slechts een doel voor ogen in Mosul. Dat is om IS te verjagen en jullie je waardigheid terug te geven. Ze zijn er voor jullie", zei Abadi tegen de burgers van de stad. "Als God het wil, zullen we winnen."

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter noemt de aanval "een beslissend moment" in de strijd tegen IS. Amerika en de rest van de coalitie zullen de Iraakse en Koerdische strijders helpen tijdens de moeilijke gevechten, beloofde hij.

Al maanden wordt gesproken over een aanval op de tweede stad van het land. Het is het laatste grote bolwerk van Islamitische Staat in Irak. De strijd kan weken, zo niet maanden, duren. IS-strijders hebben zich in de stad ingegraven.

Er waren al dagen troepenbewegingen rond de stad. Om IS te verdrijven zijn volgens Irak en de internationale coalitie zeker 30.000 manschappen nodig. Voorafgaand aan het offensief zijn de afgelopen dagen meer luchtaanvallen op de stad uitgevoerd.

Mosul viel in juni 2014 in handen van IS. "Het is een enorm grote stad", zegt correspondent Sander van Hoorn. "Voor de inname door IS woonden er 2 miljoen mensen. Er zijn er veel gevlucht, maar er zijn ook veel mensen juist naar Mosul gekomen, onder wie jihadisten. De schatting is dat er nog steeds 1,5 tot 2 miljoen mensen zitten."

De VN heeft al gewaarschuwd dat de aanval op de noordelijke stad kan leiden tot een miljoen vluchtelingen. "Hulpverleners zijn er volstrekt niet klaar voor", zegt Van Hoorn. "Er is wel een kamp gebouwd waar misschien 70.000 mensen in kunnen. Maar het worden er misschien wel 10 keer zo veel. Mensen kunnen nergens naar toe."

Laatste bolwerk

Het Iraakse leger en zijn bondgenoten zullen alles op alles zetten om Mosul te veroveren, aldus Van Hoorn. "Als IS daar wordt verjaagd, zijn ze in Irak geen factor van betekenis meer. Omgekeerd zal IS er daarom zeer veel aan gelegen zijn om stand te houden."

De terreurorganisatie heeft nog een paar kleinere dorpen en steden in het noorden en westen van Irak in handen.

Bij de slag om Mosul wordt het Iraakse leger bijgestaan door de peshmerga, Iraaks-Koerdische strijders, maar ook door PKK-strijders. Daarnaast vechten diverse soennitische en sjiitische milities mee. Volgens persbureau Reuters vechten er 1500 door Turkije getrainde troepen mee, terwijl nog eens datzelfde aantal als reserve achter de hand wordt gehouden.

Dabiq

Gisteren leed IS in Syrië een gevoelige nederlaag. Het stadje Dabiq, te noorden van Aleppo, werd zonder veel problemen ingenomen. Syrische oppositiestrijders ondervonden nauwelijks weerstand bij de verovering van de stad.

Dabiq was vooral van grote symbolische waarde voor IS. Het plaatsje zou het toneel worden van een grote, alles beslissende veldslag tussen christelijke kruisvaarders en moslims, zo zou de profeet Mohammed hebben voorspeld. Vandaar dat IS zijn propaganda-glossy Dabiq heeft genoemd. Het plaatsje figureerde ook in onthoofdingsvideo's van de terreurgroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl