Peshmerga-strijders ten oosten van de stad Mosul
NOS NieuwsAangepast

'Iraakse troepen voor op schema' maar nog niet in Mosul

Iraakse militairen liggen "voor op schema" in de strijd om de stad Mosul, die in handen is van IS. Dat heeft het Pentagon in Washington laten weten. Vooralsnog is vooral gevochten bij dorpen die buiten de stad liggen. De coalitie onder leiding van Irak is nog enkele tientallen kilometers van Mosul zelf verwijderd.

De opmars naar de stad in het noorden van Irak werd gisteren ingezet. Iraakse troepen vallen vanuit het zuiden aan en tegelijkertijd rukken Koerdische strijders vanuit het oosten op.

Dat de strijd volgens het Pentagon voorspoedig verloopt, is volgens correspondent Sander van Hoorn niet verrassend. "Ik denk dat ze een momentum hebben gecreëerd en dat vooral proberen vast te houden, die eenheid die Irak nu lijkt uit te stralen."

Zo is het bijvoorbeeld onduidelijk wat het schema is waar het Pentagon over spreekt. "Het is puur de bevolking in Irak en in Mosul laten zien: we komen eraan en dat gaat gestaag. Maar ze hebben echt nog heel wat kleine dorpen en steden te bevechten", zegt Van Hoorn.

Donkere wolken

Hij is zelf in Erbil, een stad ten oosten van Mosul. Daar merkt hij vooral dat er af en aan helikopters vliegen. Ook hangt er af en toe een verstikkende stank van olie die bij Mosul in brand is gestoken.

"Ook vandaag hangen in de ochtendzon heel donkere wolken, ook hier boven de stad. Dan kun je je voorstellen hoe dat tientallen kilometers verderop in Mosul is."

De slag om Mosul gaat verder...

Tot nu toe zijn zestien mensen gevlucht naar Erbil. Het is onduidelijk of het gaat om inwoners van Mosul of van de omliggende dorpen.

Volgens Van Hoorn begrijpen mensen in Mosul en omliggende dorpen dat ze niet zonder gevaar kunnen vluchten naar bijvoorbeeld Erbil. "Dan lopen ze het risico dat ze door IS worden tegengehouden en dat kan natuurlijk heel bruut gaan. En waar loop je dan heen? Het is natuurlijk ook een groot risico om naar frontlinies te lopen waar vandaag wordt geschoten", zegt hij.

Het is onduidelijk hoeveel burgers nog in Mosul wonen. Schattingen lopen uiteen van een miljoen tot twee miljoen. De VN waarschuwde gisteren dat mogelijk 700.000 mensen humanitaire hulp nodig zullen hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl